HÍREK  2020. május 19.      1,117
Figyelem: a cikk archív, ezért elavult információkat tartalmazhat.

Szűrik az egészségügyi dolgozókat

A kispestiek és az egészségügyi dolgozók védelmében megkezdték a Kispesti Egészségügyi Intézet dolgozóinak, orvosainak vírus szűrését. Az elkövetkező időszakban 190 szűrést végeznek majd.

Szűrik az egészségügyi dolgozókat
A képre kattintva galéria nyílik. (4 kép)

A most megkezdett vizsgálatsorozattal azokat a munkatársakat szűrjük elsősorban, akik az elmúlt időszakban nap mint nap, rendszeresen itt voltak az intézetben és a közvetlen betegellátásban vettek részt. Elsősorban az úgynevezett „triázsban” közreműködőket, azaz a bejáratnál a betegek biztonságos beengedését biztosító fertőtlenítést, kikérdezést, lázmérést végzőket szűrjük, valamint azokat, akik a közvetlen betegvizsgálatot nyújtották mind a szakrendeléseken, mind a gyerek- és felnőtt-alapellátásban – tudtuk meg a Kispesti Egészségügyi Intézet főigazgató-főorvosától.

A vizsgálatokról, a szűrésekről Dr. Kumin Marianna elmondta: a szűrés, a tesztelés körül sok dilemma, millió aggály van, számtalan kérdés merül fel ezzel kapcsolatban. Ez abból is adódik, hogy a diagnózis felállításhoz két eszköz van, egy úgynevezett szerológiai vizsgálat, azaz a gyors tesztek, az immunválaszra utaló antitestek kimutatásával, és van egy lényegesen bonyolultabb vizsgálati eljárás a vírus örökítő anyagának valós idejű igazolására, ez a PCR-teszt. Az idő előre haladtával, hiszen már majd három hónapot tudunk magunk mögött, egyre tökéletesebb, jobb tesztek kerülnek forgalomba. Azonban ezek a tesztek jellemzően nagyobb számú lakossági átfertőzöttségre készültek, nálunk azonban fertőzöttség továbbra is alacsony. Így jelennek meg fals pozitív és fals negatív eredmények is ezzel a diagnosztikai eszközzel, igaz a másik módszer sem nyújt 100 százalékos biztonságot, hisz a vírus jelenléte a hámsejtekben nem konstans, a mintavétel bonyolult, szaktudást igényel, több tényezőn múlik. A két típusú szűrés egymást erősítve igen hasznos lehet most, amikor egyre szélesebbre nyitjuk a világot, majd megnyílnak a határok. Nagyon fontos lesz az itt dolgozók és a betegek biztonsága érdekében is az így szerzett információ arról, hogyan is állunk.

Jelen vizsgálat során az ujjbegyből veszünk vért, majd 15 perc várakozás után már meg is lesz az eredmény, amelyből megítélhető, hogy van-e, és milyen régi a fertőzés, vagy már túl van rajta és nem fertőz az illető. A jövő héten induló másik eljárás, az ún. PCR-tesztelés a szakorvos által a fül-orr-gégészeten orvos által a hátsó garatívről és az orrból szakszerűen vett minta alapján történik, ami a vírus aktuális jelenlétére ad majd választ. A két diagnosztikus módszer vizsgálati eredménye együtt már egy elég megbízható képet ad a dolgozó állapotáról. Ha kiszűrünk valakit, akkor őt és az ő „kontakjait” azonnal elkülönítjük, és esetükben az ilyenkor szokásos hivatalos eljárásrend indul meg, Ezzel megakadályozható a vírus ugrásszerű gyors terjedése. Fontos lesz, hogy ezt a szűrést időről, időre megismételjük, amíg ezt szükségesnek ítéljük szorosan követve a vírusfertőzés mutatószámait a biztonságos működés, betegellátás érdekében.

A főigazgató-főorvostól megtudtuk, az intézetben eddig még nem találkoztak pozitív esettel. Hozzátette, mivel a Kispesti Operatív Törzs tagja vagyok, tudom, hogy nem nagy számban, de volt Kispesten pozitív eredmény, zömében külföldről hazatért és hatósági karanténba került kispestieknél derült ki, hogy fertőződtek. Jelenleg 4 koronavírus-fertőzöttről tudnak Kispesten. Ez egy jó eredmény, ami azt is mutatja, hogy a kispestiek fegyelmezetten viselték az elmúlt időszakot, a városvezetés pedig mindig jól reagált a vírus országos mozgására, időben hozott korlátozó intézkedéseket. A nyár folyamán a szigorú járványügyi előírások továbbra is érvényben maradnak az intézetben.