HÍREK  2020. május 21.      1,109
Figyelem: a cikk archív, ezért elavult információkat tartalmazhat.

Katonák a Nyugdíjasházban

A Magyar Honvédség kijelölt alegysége fertőtlenítette a József Attila utcai Nyugdíjasházat és a Segítő Kéz Kispesti Gondozószolgálat által működtetett Gondozóházat ma délelőtt.

Katonák a Nyugdíjasházban
A képre kattintva galéria nyílik. (8 kép)

A Kispesti Operatív Törzs május 14-én döntött arról, hogy a megelőzés érdekében él a katonaság által felajánlott lehetőséggel (az Országos Operatív Törzs intézkedése szerint az önkormányzati bentlakásos – nyugdíjas – intézményekben fertőzöttség esetén kötelező, fertőzésmentesség esetén ajánlott – megelőző – fertőtlenítés igénybevétele), és kötelezővé tette a Nyugdíjasház és Gondozóház fertőtlenítését. A részletekről Balázs Piroska, a Segítő Kéz Kispesti Gondozószolgálat intézményvezetője egyeztetett a Magyar Honvédség erre kijelölt koordinátorával, és meghatározta a fertőtlenítés területének nagyságát (közösségi helyek, szabad területek).

Az intézményvezetőtől megtudtuk, a Gondozóházban az öt szoba és a mosdók, az önkormányzathoz tartozó Nyugdíjasházban a közösségi tér, a mosdók, a korlátok, a lift és a falak, illetve a két intézmény közös helyiségeinek, folyosóinak, korlátjainak, bejáratának és a kerthelyiség preventív fertőtlenítését kérte a Honvédségtől. A munkát ma délelőtt mintegy 2 óra leforgása alatt végezték el a Magyar Honvédség 93. vegyvédelmi zászlóaljának katonái: a külső kertben összesen 300 m², belül 854 m²-t fertőtlenítettek, 199 liter 70 %-os alkoholtartamú vegyi anyagot használtak fel. Balázs Piroska elmondta, a katonák szervezetten és gördülékenyen végezték feladatukat, gyorsan és hatékonyan dolgoztak, a nyugdíjasházi bérlők is dicsérték a szervezett, gyors munkájukat.

Kispest Önkormányzata a koronavírus-járvány terjedésének megakadályozása érdekében már áprilisban jelentős óvintézkedéseket vezetett be a kerületi idősgondozásban. Egészségügyi higiéniai ellenőrzést kértek a Nyugdíjas- és Gondozóházban. Az ellenőrzés során kritikus, működést befolyásoló hiányosság nem merült fel, az EMMI és az Nemzeti Népegészségügyi Központ által kiadott iránymutatásokat az intézmény szigorúan betartja. Külön figyelmet fordítanak arra, hogy a szabadabb mozgástérrel rendelkező Nyugdíjasház lakói is csak védőeszközben mozoghatnak. A csomagfogadásra speciális, zsilipes, azaz késleltetett kézhezvételi szabályokat vezettek be. A kórházból visszakerülő gondozottakat elkülönítik.