HÍREK  2020. május 28.      973
Figyelem: a cikk archív, ezért elavult információkat tartalmazhat.

Ötszázmilliós állami elvonás Kispesttől

Május 26-án tárgyalta az országgyűlés a 2021-es költségvetési javaslatát, amelyben az eddig átmenetinek nevezett, önkormányzatokat sújtó elvonások (gépjárműadó és iparűzési adó) is tartósak lesznek, azaz az önkormányzatokat további, majd 87 milliárd forinttal sújtja a magyar állam. Ez Kispest esetében azt jelenti, hogy az önkormányzat költségvetésében 500 milliós kiesés várható 2021-ben – tudtuk meg Kispest polgármesterétől.

Gajda Péter elmondta azt is, hogy szintén az önkormányzatokat sújtja az úgynevezett szolidaritási hozzájárulás durva emelése is: míg 2020-ra még csak 43 milliárd forintot terveztek erre a tételre, 2021-re már 160 milliárd forint szerepel a javaslatban. A költségvetési törvény értelmében az eddigi 10 milliárd forint helyett 36 milliárd forintot kell fizetnie Budapestnek szolidaritási hozzájárulásként.

A jövőre nézve ez azt jelenti, hogy az önkormányzatnak le kell mondania a tervezett fejlesztésekről, de veszélybe kerül a kerület eddigi kiegyensúlyozott működése is, ami érintheti az önkormányzati intézményeket, közterületeket, közszolgáltatásokat. 

gajda01