HÍREK  2020. július 03.      898
Figyelem: a cikk archív, ezért elavult információkat tartalmazhat.

Rekordszámú résztvevő volt a gyerekek művészeti karantén-pályázatán

A vártnál jóval több pályamunka érkezett a kispesti gyerekektől a Hiányzik a világ!, azaz karantén gyerekszemmel című közös alkotói pályázatára, amelyet a Kispesti Kóficok Kerületi Napközis Tábor, a Wekerlei Kultúrház és Könyvtár Művelődési Ház, valamint Kispest Önkormányzata hirdetett a veszélyhelyzet, a távoktatás idején – mondta el lapunknak Dékánné Haas Zsuzsa, a napközis tábor szabadidő-szervezője, a pályázat koordinátora. 

Rekordszámú résztvevő volt a gyerekek művészeti karantén-pályázatán
A képre kattintva galéria nyílik. (25 kép)

Mint azt a pályázati koordinátortól megtudtuk, egy kisfiú spontán kívánság-ötlete alapján meghirdetett karantén-pályázatra 8 kispesti intézményből 106 gyerek 181 pályázata érkezett. Ebből a zsűrik (képzőművészek és irodalmárok) 35 pályamunkát díjaztak. A rendkívüli érdeklődés a szervezőket is meglepte, és különösen örültek annak, hogy a Vass iskolából csoportos pályázat is érkezett. Dékánné Haas Zsuzsa ezúton is köszönte mindazon pedagógusok munkáját, akik fantáziát láttak a pályázaton való részvételben, és valamennyi zsűritagnak, támogatónak, az önkormányzattól kiemelten Vinczek György alpolgármesternek, akik az első hívó szóra jöttek, és együtt dolgoztak a szervezőkkel a közös siker érdekében.

Vinczek György köszöntőjében arról beszélt, hogy bármennyire is örültek kezdetben annak, hogy nem kellett iskolába menni, két és fél hónap után már hiányoztak a gyerekek, a pedagógusok, a szülők az iskolákból, nélkülözni kellett egymás társaságát. Ezért is jó, hogy megkezdődhettek a nyári táborok, hiszen a kerületi napközis tábor is kitűnő alkalom a találkozásra, az együttlétre. Ez a pályázat is jó lehetőséget kínált a veszélyhelyzetből adódó bizonytalanságok, szorongások, feszültségek, gondolatok megfogalmazására. A sok beérkezett alkotás közül most leginkább azokat a műveket díjazták, amelyek igazán kapcsolódtak a megadott témához, a karantén idején bennünk lévő érzéseket fogalmazták meg.

A képzőművészeti alkotásokat bíráló zsűri elnöke, Skoda Éva, a Kispesti Helikon Kulturális Egyesület elnöke a díjátadón hangsúlyozta, hogy különösen nehéz volt most díjazni, mert önmagában annyi kreativitás, szeretet, gondolat volt egy-egy pályaműben, amit még a felnőtt alkotók is megirigyelhetnének. Az egyesület elnöke örömmel tájékoztatta a díjazottakat, hogy a legjobb pályaműveket a Simonyi Zsigmond utca és az Üllői út sarkán lévő Helikocka, szabadtéri kiállítóhelyen láthatják majd a kispestiek, de a szeptemberi GyerekFeszt keretében valamennyi pályamunkát kiállítják a Wekerlei Kultúrház és Könyvtár Művelődési Házban.

A képzőművészeti alkotásokat a Kispesti Helikon Kulturális Egyesület művészei zsűrizték: Skoda Éva, Tényi Sarolta és Duffek Tivadar.

Az irodalmi pályaműveket Börzsönyi Erika iskolai könyvtáros, költő, Dobszay Balázs magyar-történelem szakos tanár és Faragó Tímea magyar-német-drámapedagógia szakos tanár bírálta.

Különdíjak:
1.         A „legszorgalmasabb” iskola: Vass iskola
2.         A „legszorgalmasabb” pályázó: Gyimesi Zsófia, Gábor iskola
3.         Közönségdíj: Varga Csanád, Erkel iskola
4.         Fair play-díj: Kiss Miett és családja, Vass iskola
5.         Vass iskola 4. osztálya közösen írt meséje: Dr. Mayer Virág, Tóth Marcell, Morvai-Tánczos Gergő Áron, Besze Szabolcs, Ruzsinszki Alex, Milák Máté, Román Rita, Varga Márton Károly, Ilyés Réka Korina, Prekopp Panna.

A Dél-Pesti Autóvadász és Polgárőr Egyesület különdíja: Farnek Lujza Kedvenc madaram című alkotása PET-palack-kupakokból (az újrahasznosítás és a fenntarthatóság fontosságának felismerése, Kós iskola).

A Kispesti Helikon Kulturális Egyesület különdíjai: Müller Ádám (Vass iskola), Simon Hanga (Gábor iskola), Varga Csanád (Erkel iskola), Pálmai Roland (Erkel iskola).

A képzőművészeti alkotások eredménye:

1-2. osztály:
Elek Patrik – Vass iskola
Darabán Bence Levente – Vass iskola
Baka Bálint – Puskás iskola

3-4. osztály:
Gyurcsó Dorina – Gyurcsó Benjámin, Eötvös iskola
Dózsa Nikoletta – Vass iskola
Ihász Jázmin – Bolyai iskola

5-6. osztály
Knódel Nóra – Vass iskola
Bernáth Petra – Erkel iskola
Nyíri Levente – Vass iskola

7-8. osztály:
Farnek Lujza – Kós iskola
Morvai Emese – Erkel iskola
Tanács Liliána – Erkel iskola  

Irodalmi alkotások:

3-4. osztály
Tanhauser Tamara – Vass iskola
Antalics Orsolya – Vass iskola
Hutkai Blanka – Vass iskola

A meghirdetett pályázat főtámogatói: Kispest Önkormányzata, a Wekerlei Kultúrház és Könyvtár Művelődési Ház, a Dél-Pesti Autóvadász és Polgárőr Egyesület, a Kispesti Helikon Kulturális Egyesület és az Édeském Cukrászda.