HÍREK  2020. július 06.      769
Figyelem: a cikk archív, ezért elavult információkat tartalmazhat.

Konyha- és ebédlőmustrán az Erkel iskolában

Alig több mint két hónap alatt készült el az új tálalókonyha és az étkezde az Erkel iskolában, amelyre az önkormányzat csaknem 20 millió forintot költött.

Konyha- és ebédlőmustrán az Erkel iskolában
A képre kattintva galéria nyílik. (8 kép)

Kispest Önkormányzata az iskolák államosítása után is elkötelezett a kerületi iskolák, az iskolákba járó gyerekek és a szülők iránt. A Külső-pesti Tankerületi Központtal kötött együttműködési megállapodás és a vagyonleltár szerint 2017. január 1-jétől nem kerültek átadásra az oktatási intézményekben lévő főző- (Bolyai, Eötvös, Vass, Puskás) és tálalókonyhák, és az ezekhez tartozó étkezők sem, így az ezekkel kapcsolatos felújítások továbbra is az önkormányzatot terhelik. Ezek műszaki és higiéniai állapotát Budapest Főváros Kormányhivatala rendszeresen ellenőrzi – tudtuk meg Gajda Péter polgármestertől, aki két alpolgármesterével, Varga Attilával és Vinczek Györggyel, valamint a VAMŰSZ igazgatójával, Kránitz Krisztiánnal ma délelőtt járt az Erkel iskolában.

A polgármester elmondta az iskolai konyha és ebédlő felújítására, amely idén április végén kezdődött és június végén fejeződött be, nettó 19 millió 911 ezer forintot költöttek az önkormányzat költségvetéséből. Hozzátette, az önkormányzat lehetőségeihez mérten, a vagyonkezelővel közösen továbbra is feladatot vállal az intézmények felújításában, hamarosan a Gábor iskolában lesznek hasonló munkálatok. 

A VAMŰSZ igazgatója hosszan sorolja, mi minden változott az elmúlt hetekben. Külön kiemelte, hogy a konyhában és az étkezdében 174 négyzetméteren padlóburkolatot, 228 négyzetméteren csempeburkolatot cseréltek, lefestették a falfelületeket, lemázolták a nyílászárókat, a fűtéscsöveket, radiátorokat, kicserélték a kapcsolókat, konnektorokat, a víz- és a szennyvízvezetékeket. A konyhákba új felszereléseket, nagymedencés mosogatót, „kalapos” ipari mosogatógépet és hozzá tartozó asztalt vásároltak, az éttermi részbe tálcatartó asztalt szereltek. Az étterem elé öt új kézmosó került szappanadagolókkal. A személyzeti öltözőt is teljesen felújították.

A konyhán dolgozók a felújítás során a legjobban a mosogatógépnek örültek, mert alig néhány perc alatt tudnak tiszta evőeszközöket, tányérokat tenni a gyerekeknek. A dolgozók kérdésünkre elmondták, az iskolai menzán egy népszerűbb hónapban, mint például amilyen a szeptemberi lesz, amikor a menzára megérkeznek az elsősök is majd, akár háromszáz gyereknek is biztosítják itt a napi meleg ételt. Ebben az ebédlőben egyszerre 80-90 gyerek tud majd étkezni kulturált körülmények között. Elmesélték azt is, hogy a gyerekek kedvence továbbra is a milánói makaróni, a paradicsom- és a frankfurti leves, viszont nem szeretik nagyon a gyümölcslevest és a krémleveseket sem, bár ezekből az úgynevezett levesgyöngyöt előszeretettel ropogtatják el.