HÍREK  2020. szeptember 14.      1,138
Figyelem: a cikk archív, ezért elavult információkat tartalmazhat.

Eltemették Medgyes Lászlónét

Családtagjai, rokonai, barátai és ismerősei vettek végső búcsút Medgyes Lászlóné Jankától ma a Kispesti Jézus Szíve Templomban. Kispest Díszpolgára 92 éves korában augusztus 7-én hunyt el.

Eltemették Medgyes Lászlónét
A képre kattintva galéria nyílik. (14 kép)

Medgyes Lászlónét a római katolikus egyház szertartása szerint Szabó János jezsuita plébános búcsúztatta el gyászmise keretében.

Vinczek György alpolgármester az önkormányzat képviseletében köszönt el Jankától, felidézve a színes életutat. Kitért 1998-ra, amikor képviselők lettek és együtt dolgoztak a szociális bizottságban, ahol Janka „kemény harcos” volt az elesettek támogatásában. Mint mondta, köszöni a tőle szerzett tapasztalatokat őszinteségről, becsületességről, kitartásról, kompromisszumkeresésről, szolidaritásról és a szeretet fontosságáról. Végezetül Arany János soraival (Juliska sírkövére) búcsúzott:
„Midőn a roncsolt anyagon
Diadalmas lelked megállt;
S megnézve bátran a halált,
Hittel, reménnyel gazdagon
Indult nem földi útakon,
Egy volt közös, szent vigaszunk
A LÉLEK ÉL: találkozunk!”

Csernyánszky Imréné, a Magyar Szakszervezeti Szövetség (MASZSZ) Kispesti Területi és Nyugdíjas Alapszervezet titkára az elmúlt 40 évre, a „volános” időszakra és a kispesti szakszervezeti évekre emlékezett vissza.

Medgyes Lászlóné 1928. november 12-én Kispesten született. Boldog és kiegyensúlyozott családban nőtt fel. Hárman voltak testvérek, ő volt a legkisebb. Tanulmányait a kispesti Szegfű utcai elemi iskolában, majd a kispesti Magyar Királyi Polgári Leányiskolában végezte. Ezután beiratkozott a kispesti Női Kereskedelmi Iskolába, de a háború miatt nem tudta befejezni. Amikor lehetősége nyílt a továbbtanulásra, újra tanulni kezdett, és 1949-ben népiskolai tanítói képesítést szerzett.

1949 októberében megalakult a Belsped Nemzeti Vállalat, jelentkezett, s felvételt nyert gyakornoknak, itt kezdte meg munkáséveit 1949. november 27-én. Egy vállalatnál dolgozott 1949-től 1985-ig, nyugdíjazásáig, csak az átszervezések kapcsán történt névváltoztatások okoztak munkaköri változásokat. Volt gyakornok, tervcsoportvezető, önálló munkásellátó, terv- és munkaügyi csoportvezető, az ország első női szellemi szocialista brigádjának megalapítója, szervezője és vezetője, függetlenített szakszervezeti bizottsági munkatárs, függetlenített szakszervezeti titkár.

1948-ban lépett be a Pedagógus Szakszervezetbe. Szakszervezeti vezetői munkáját 1971-ben kezdte a 14 ezer fős Volán I. számú Vállalatnál, ahol titkárhelyettes, majd 1978-tól nyugdíjazásáig választott titkár volt. 1990-től nyugdíjasként folytatta a szakszervezeti munkát az MSZOSZ Kispesti Területi és Nyugdíjas Alapszervezeténél, mint szakszervezeti függetlenített titkár 2017-ig.

1994-ben megválasztották a Kispesti Idősekért Alapítvány kuratóriumi elnökének, ezt a tisztséget 2008-ig töltötte be. 1997-től a Múló Évek – a MASZSZ Nyugdíjas Tagozat Választmánya Tájékoztató Lapjának szerkesztőbizottságában tevékenykedett.

1998-ban kispesti önkormányzati képviselőnek választották, 2002-ig töltötte be ezt a tisztséget. 2002-től 2006-ig az önkormányzatnál civilszervezetek tanácsosa, 2006-tól 2010-ig pedig az idősügyi tanácsos tisztséget látta el.

1997-ben Kispestért Díjat kapott. 2001-ben Kispest Díszpolgára lett. 2006-ban az MSZOSZ Nyugdíjas Szövetsége és az MSZOSZ elnöke „A szakszervezeti mozgalomban a nyugdíjasokért végzett kimagasló munkáért” kitüntetésben részesítette. 2007. augusztus 20-án a Magyar Köztársasági Ezüst Érdemkereszt kitüntetést vehette át. 2008-ban a 110 éves Közlekedési Szakszervezet jubileumi ünnepén oklevelet kapott a Közúti Közlekedés Területén Kifejtett Kimagasló Munkavállalói Érdekvédelmi Tevékenységéért.