HÍREK  2020. október 15.      1,407
Figyelem: a cikk archív, ezért elavult információkat tartalmazhat.

Lehet igényelni lakhatási és rezsitámogatást

Még a szakembereket is meglepte, hogy csak kevesen jelentkeztek a kerületi önkormányzatnál a Fővárosi Önkormányzat lakhatási és rezsitámogatási lehetőségére. Azonban még nem késő, lehet és érdemes is jelentkezni!

Júliusban a Fővárosi Önkormányzat újraindította a 2012-2013-ban felfüggesztett fővárosi rezsitámogatási rendszert, amelyben évi 24 ezer forint támogatást kaphatnak a rászorult családok. Annak ellenére, hogy a Polgármesteri Hivatal szociális munkatársai levélben is kiértesítették a rászorult családokat, sajnos csak nagyon kevesen adták be igénylésüket, a várt 300 igényjogosult (szociálisan rászorult vagy fogyatékkal élő) helyett csupán 46-an adtak be kérelmet – tudtuk meg a szociális ügyekért felelős alpolgármestertől, aki szerint mintha a rászoruló családok nem értették volna meg, hogy milyen kedvezményben részesülhetnek.

Vinczek György elmondta, a csatlakozás nagy előnye az is, hogy mindazok, akik igénylik a támogatást, egyben kérhetik, hogy úgynevezett „védendő fogyasztónak” is minősüljenek, ami azzal is jár, hogy ha legközelebb áram- vagy gázfogyasztási díjhátralékba kerülnek, akkor jogosultak lesznek különböző kedvezményekre, például kártyás mérőóra felszerelésére is. 

Az alpolgármestertől megtudtuk azt is, hogy rezsitámogatás jogosultságát és a támogatás folyósítását, egyéb adminisztratív feladatokat majd a programot meghirdető és bonyolító HÁLÓZAT – Budapesti Díjfizetőkért és Díjhátralékosokért Alapítvány szakemberei végzik, de a szükséges kérelmeket a Kispesti Önkormányzathoz kell benyújtani. Bár a kapható évi 24 ezer forint csekély összegnek látszik, ám sokaknak nagy segítséget jelenthet, különösen a téli időszakban. De az alapítvány munkájában résztvevő közművállalatok, amelyek biztosítják a támogatás fedezetét, az összeg emelésében is gondolkodnak – tettei hozzá.

Vinczek György tájékoztatása szerint nemcsak Kispesten, hanem a fővárosi kerületek többségében is ilyen rossz a tapasztalat. A notórius segélykérőkön kívül, mintha leszoktak volna az emberek arról, hogy kérdezzenek és éljenek azokkal a lehetőségekkel, amelyeket a különböző szintű önkormányzatok kínálnak, inkább a „megoldom magam” mentalitás vált általánossá. 

Az érintettek kérdéseikkel, kérelmükkel az önkormányzat Humánszolgáltatási és Szociális Irodáját kereshetik hétfőn 14.00 és 17.30 óra között, szerdán 8.00 és 16.00 óra között, valamint pénteken 8.00-11.30 óra között.

Információk

 kezek