HÍREK  2020. november 06.      1,113
Figyelem: a cikk archív, ezért elavult információkat tartalmazhat.

Feltételezett vegyi balesetre reagáltak a védelmi gyakorlaton

Hasonlóan az előző évekhez sikeresen zárult a XIX. kerületi önkormányzat külső védelmi tervének komplex gyakorlata csütörtökön, amelyen az Illatos úti Vinyl Kft. területén bekövetkezett esetleges vegyi balesetre – klór került a szabadba – kellett reagálniuk a szakembereknek. A gyakorlaton az önkormányzati Operatív Törzs tagjain kívül a Dél-pesti Katasztrófavédelmi Kirendeltség, a XIX. Kerületi Rendőrkapitányság, a XIX. Kerületi Hivatásos Tűzoltóság, a Nemzeti Népegészségügyi Intézet, a kerületi Helyi Védelmi Bizottság munkatársai, a Magyar Vöröskereszt tagjai, a Vinyl Kft. képviselője, valamint az FKI Katasztrófavédelmi Mobil Labor és az IX. kerületi üzem területére riasztott IX. kerületi Hivatásos Tűzoltóság egységei vettek részt.

Feltételezett vegyi balesetre reagáltak a védelmi gyakorlaton
A képre kattintva galéria nyílik. (17 kép)

A gyakorlat végeztével Vinczek György, a polgári védelmi törzs vezetőjétől megtudtuk, jogszabály határozta meg a gyakorlatot, hiszen egy olyan veszélyes anyagokkal dolgozó vegyi üzem található Kispest közelében az Illatos úton, amelynek évente gyakorolnia kell a védekezést. Az önkormányzatnak pedig fel kell készülnie arra, hogy egy esetleg bekövetkező ipari katasztrófa esetén hogyan védené meg a lakosságot, milyen faladatokat kell elvégeznie az emberek biztonsága érdekében. Hangsúlyozta, a mostani gyakorlat azért is különleges volt, mert egy éles járványhelyzetben kellett végrehajtani, így a résztvevőknek a járványügyi szabályokat is be kellett tartaniuk.

Dr. Csatári Bálint közbiztonsági referens, a polgári védelmi törzs helyettes vezetője a gyakorlat pontos lefolyásáról tájékoztatta lapunkat. E szerint a telepen folyékony klór került a szabadba, ezért már a helyszínen elkezdődik a baleset következményeinek felszámolása. Ezt a Kft. kiképzett munkatársai végzik, akik elzárják a vezetékek szelepeit, és vízfüggönnyel veszik körül a területet. Kispest egy kis része a Wekerletelepen egy úgynevezett „tájékoztatási” zónába kerül, ezért fontos a lakosság tájékoztatása akár hangosbemondóval, illetve a médián keresztül. A kimenekítési zóna nem érinti Kispest területét, de amennyiben mégis szükséges, befogadóhelyet kell üzemeltetnie az önkormányzatnak, orvosi ellátásról, élelemről kell gondoskodnia a bajba jutott emberek részére. A Katasztrófavédelem Mozgó Laborja a helyszínen folyamatos méréseket végez, és tájékoztatja a törzset.

Tóth József tű. ezredes, a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság Dél-pesti Katasztrófavédelmi Kirendeltségének pv. felügyelője elmondta, 2003 óta hajt végre ilyen gyakorlatokat az önkormányzat, nagy rutinnal. Hatóságként vannak jelen a gyakorlatokon, és mindig megelégedéssel tapasztalták, hogy a kollégák értik a dolgukat, felkészültek, úgy hajtják végre a feladatot, ahogy az elvárható. Példaként a Bozsik Stadion területén tavaly áprilisban talált bomba miatt kialakult helyzetet említette, amikor a XIX. és a XVIII. kerület is példaértékűen hajtotta végre a lakosságot érintő intézkedéseket.