CIVIL, EGYHÁZI ÉS NEMZETISÉGI HÍREK  2018. április 12.      1,256
Figyelem: a cikk archív, ezért elavult információkat tartalmazhat.

Musza Dagh musical

A musicalt az Örmény Genocídium 103. évfordulója alkalmából mutatja be az Urartu Színház 2018. április 22-én a Csili Művelődési Központban.

Az Örmény Genocídium 103. évfordulója alkalmából az Urartu Színház, a Kispesti Örmény Nemzetiségi Önkormányzat, valamint a Pesterzsébeti Örmény Önkormányzat tisztelettel meghívja Önt a Musza Dagh Musical pesterzsébeti díszbemutatójára, melyre a Csili Művelődési Központban kerül sor. A jótékony célú program megtekintése ingyenes, de a helyszínen támogatói jegyeket lehet vásárolni, mely bevételének egésze a Közel-kelet üldözött keresztényeinek megsegítésére fordítódik.

A magyarországi Urartu Színház a legendás történetből, Franz Werfel világhírű regénye alapján elsőként készített nagysikerű musicalt, melynek teltházas, nagysikerű bemutatója tavaly szeptemberben volt Budapesten a RAM Colosseum-ban.

A Musza Dagh musical az I. világháború alatt, a török-oszmán birodalom által megsemmisítésre és hontalanságra ítélt örmény nemzet küzdelmének egy heroikus fejezetét dolgozza fel. Az 1355 méter magas hegy, a Musza Dagh, melyet Mózes-hegyként is említenek, szimbólumává vált az örmény genocídiumnak. E hegy volt védelmező erődje annak az ötezer örménynek, akik a környező örmény falvak lakói voltak. Vezetőjük, Gabriel Bagradjan irányításával negyven napig védték magukat a török túlerővel szemben. Hősiesség, áldozathozatal, szerelem és emberi drámák tükrében jelenik meg a kor huszadik százada és egyértelmű történelmi párhuzamokkal mai világunk is. 100 év távlatából, a huszonegyedik század első negyedében Werfel regénye különösen aktuális és nemcsak az örmény genocídium évfordulója miatt.

 musza-dagh02