KÖZLEMÉNYEK  2024. január 25.

Bölcsődei beiratkozás 2024

Annak érdekében, hogy minden érintett kispesti család megfelelő információval rendelkezzen a bölcsődei felvétellel kapcsolatban, szeretnék segítséget és információt nyújtani a felvételi eljárással kapcsolatosan.

Bölcsődéinkben már a 2024 szeptemberében induló nevelési évet is elkezdtük tervezni. Az erre való felkészülés egyik eseménye lesz 2024. február 3-án, 10 órakor a Wekerlei Kultúrház és Könyvtárral közös Bölcsődenyitogató programunk is, ahol a bölcsődevezetők bemutatják telephelyeiket, továbbá a bölcsődei beiratkozás menetét is megismerhetik az érdeklődők.

Bölcsődéinkben 20 hetes kortól 3 évesig látjuk el a ránk bízott gyermekeket. A gyermekek felvétele a Kispesti Egyesített Bölcsődék – Csillagfény Bölcsődében történik, (1191 Bp. Eötvös utca 11.) minden hónap második szerdáján (kivéve júliusban és augusztusban, a nyári zárások idején).

Egész évben lehetőség van a jelentkezésre e-mailen is. Az egyesitettbolcsodek@kispest.hu e-mail-címre várjuk a felvételi kérelmeket. A felvételi dokumentáció a www.egyesitettbolcsodek.kispest.hu honlapról letölthető. Amennyiben lehetséges, részesítsék előnyben az e-mailes felvételi lehetőséget, hiszen ott is azonnali visszajelzést kapnak a dokumentumok megérkezéséről, az esetleges hiánypótlás szükségességéről, és e-mailen kényelmesen tudják pótolni a hiányzó dokumentumokat is.

Függetlenül attól, hogy a szülő a kerület melyik bölcsődéjébe kéri az ellátást, a jelentkezés és az elbírálás a központi Csillagfény Bölcsődében történik. A bölcsődék tekintetében nincsenek körzethatárok, így a szülők – a férőhely adta lehetőségen belül – szabadon választhatnak gyermeküknek intézményt a kerületben működő bölcsődék közül.

A beiratkozás egész évben folyamatos, azonban fontos tudni, hogy amennyiben a 2024. szeptember 1. és 2025. augusztus 31. közötti időszakban szeretnék igénybe venni a bölcsődei ellátást, már most érdemes a felvételi kérelmet leadni, hiszen az elbírálások 2024 márciusában megkezdődnek. Természetesen amennyiben a család élethelyzetében az év későbbi időszakában történik változás, és emiatt kérik a bölcsődei ellátást, lehetőség van az év többi időszakában is igényelni azt, de ebben az esetben már korlátozottabbak a szülők lehetőségei, hiszen csak a betöltetlen férőhelyek közül tudnak választani. Ebben az esetben az is előfordulhat, hogy férőhely hiányában nem tudjuk gyermekük ellátását biztosítani.

Az elbírálási folyamatot nem befolyásolja a kérelem beküldésének ideje, hiszen azt az 1997. évi XXXI. törvény 43. § (3) bekezdés szabályozza, azonban minél előbb megkapjuk az igényeket, annál nagyobb eséllyel tudunk férőhelyet biztosítani, mert a csoportjainkat annál optimálisabban tudjuk kialakítani. Ezért kérem, hogy amennyiben megfogalmazódik a családban az az igény, hogy a 3 év alatti gyermekük ellátásához a bölcsődéink segítségét veszik igénybe, minél előbb küldjék el a felvételi kérelmeket. Későbbiekben módosításra, vagy akár a kérelem visszamondására is van lehetőség, tehát a leadott igényt, a lehetőségeknek megfelelően rugalmasan tudjuk kezelni.

Előfordulhat az a helyzet is, hogy bár egy adott bölcsődében korlátozottan van férőhely, azonban a gyermek életkora miatt nem tudjuk számára az elhelyezést biztosítani, hiszen a 15/1998. (IV. 30.) NM rendelet értelmében az adott csoportba csak abban az esetben vehetjük fel a 13. vagy 14. gyermeket, amennyiben a csoportban minden ellátottunk betöltötte a 2. életévét. Tehát, ebben a csoportban már csak 24 hónapnál idősebb gyermek ellátását biztosíthatjuk. 

Ahogy a felvétel, úgy a bölcsődei beszoktatások is folyamatosak, azonban a beszoktatást az adott nevelési évre legkésőbb április 30-ig meg kell kezdeni. Ettől eltérni csak kiemelten indokolt esetben, az intézményvezetővel és a telephelyvezetőkkel való egyeztetés után lehetséges.

Nyílt nap nincs a bölcsődéinkben, hiszen a gyermekeket ez nagyon megzavarná. Azonban fontosnak tartjuk, hogy a szülők betekintést nyerjenek a kiválasztott bölcsődé(k)be, feltehessék kérdéseiket, ezzel is segítve a bölcsődeválasztást. Ennek érdekében lehetőség van arra, hogy telefonon előre egyeztetett időpontban a szülők ellátogassanak a bölcsődébe, ahol a vezető bemutatja az intézményt, és válaszol a bölcsődével kapcsolatos kérdéseikre. A bölcsőék telefonszámai a kispest.hu honlapon (A kerület működése–Nevelés-oktatás–Kispesti Egyesített Bölcsődék) elérhetők.

Szeretném továbbá arra ösztönözni a szülőket, hogy amennyiben a bölcsődei élettel, a bölcsődei felvételi eljárással kapcsolatban kérdéseik lennének, keressenek bizalommal az egyesitettbolcsodek@kispest.hu e-mail-címen vagy a 06 20 325 7467 telefonszámon.

Aszódi-Sikter Éva intézményvezető
Kispesti Egyesített Bölcsődék 

bolcsodenyitogato