TESTVÉRVÁROSOK  2013. február 18.

Pendik - Kispest török testvérvárosa

testvervaros pendikPendik Isztambul egyik kerülete, a város ázsiai oldalán fekszik Kartal és Tuzla között. Az első ismert neve Pantikapion vagy Pantikapeun volt, a római időkben Panticio/Panticia néven ismerték, a bizánci korban ez Pantichionra módosult. A Pendik nevet az oszmán időkben kapta. Itt található Isztambul legnagyobb hegye, az 537 méter magas Aydos-hegy is, a város mediterrán éghajlatát mind a Fekete-tenger, mind a Márvány-tenger közelsége befolyásolja.  

Pendik városa mindig kihasználta kedvező területi adottságait, amit főként a tengerparti fekvésének köszönhet. Régebben jelentős volt a halászat manapság azonban mint forgalmas kikötője tölt be fontos szerepet Isztambul gazdasági vérkeringésében. A városrész napjainkban is dinamikusan fejlődik, és számos társadalmi és kulturális egyesületnek ad otthont.

Pendikre is, mint Isztambul egészére jellemző a multikulturalizmus. Évente megrendezik a Pendiki Fesztivált, ami a legnagyobb néptáncfesztivál egész Törökországban. Az eseménykor több mint 250 ezer ember látogat el a világ minden tájáról. 

http://www.pendik.bel.tr/    

Tarihi - Kispest