HÍREK  2016. október 29.      2,673
Figyelem: a cikk archív, ezért elavult információkat tartalmazhat.

Kertvárosi Közösségi Ház felújítása: a második közös ötletelést tartották

Lezajlott a Kertvárosi Közösségi Ház felújításával kapcsolatos közösségi tervezés második fordulója péntek este. A kertvárosiak mellett Vinczek György és Kertész Csaba alpolgármesterek, Berencz Ibolya főépítész, Vadon Etelka, a Társadalmi Kapcsolatok Irodája vezetője, Horváth Gyula, a Kispest Kft. ügyvezetője, Gábor Ilona, a KMO Művelődési Ház igazgatója, Tahon Gábor építész-tervező és Pákozdi Réka tájépítész vett részt a második, egyben utolsó, közös ötletelésen. November 30-ig kell elkészülnie a Temesvár utcai Kertvárosi Közösségi Ház és a mögötte lévő játszótér felújításáról szóló végleges koncepciótervnek, amelyet a Fővárosi Önkormányzat Tér-Köz pályázatára ad be Kispest.    

Kertvárosi Közösségi Ház felújítása: a második közös ötletelést tartották
A képre kattintva galéria nyílik. (11 kép)

Az építészeti terveket, amelyekbe beépültek az első közös ötletelésen elhangzottak, Tahon Gábor mutatta be. A megújult épület középen akadálymentes bejáratot kap, a földszinten minden rész akadálymentesen is megközelíthető lesz. Terveztek klubszobát melegítőkonyhával, játszószobát a baba-mama programoknak és egy másikat a tanfolyamok, közösségi programok számára. Az iroda mellett lesz az emeletre vezető lépcső, valamint egy tároló, és itt lesz a kapcsolat a kerti (játszótéri) résszel. Ebben a blokkban kap helyet a játszótérről megközelíthető WC is. A tetőtér hangszigetelt rendezvényterület lesz, kívülről az oldalsó és a hátsó tetőrészre – a napos oldalakra – napelemek kerülhetnek.

Pákozdi Réka az épület mögötti játszótér korszerűsítési, bővítési terveit ismertette. A meglévő játszóeszközöket újak váltják, alájuk műfű-, illetve gumiborítás kerül. Elkülönül a kicsik és a nagyobbak játszórésze. A növényállományt megtartják. Pihenőhelyt és a játszótéren kívül felnőtt fitneszterületet alakítanak ki, és lesz egy kültéri pingpongasztal is a játszótéren kívül. A terv magában foglalja kertmozi, kisebb színpad kialakításának lehetőségét nyitott zöld térrel (a második tervverzió szerint az épülethez tartozó zöldterületet kerítéssel és átjáróval leválasztanák a játszótérről). Bővül a parkolóhely-kínálat is.

A jelenlévő kertvárosiak többsége a belső pluszkerítés ellen érvelt, és voltak, akik szerint a programok miatti érdeklődés nagyobb autóforgalmat generál, és a parkolóhely is kevés lesz. Ezért még olyan ötlet is felmerült (nem aratva sikert), hogy a Háromszék utcai részre tervezett fitneszrész kerüljön máshová, és parkoló legyen a helyén. Halász Géza, a Kispest Kertvárosi Közösség Egyesület vezetője jelezte, hogy amikor hozzákezdtek a projekthez, megegyeztek abban, hogy a környezetet lényegesen nem változtatják meg. Szóba került házirend szükségessége a zökkenőmentes működéshez és a környezet megóvásának fontossága is. Horváth Gyula, a projekt műszaki előkészítését koordináló Kispest Kft. ügyvezetője elmondta, kiépített kamerarendszer óvja majd a teret is.

A játszótér felújítási terveit november 2. és 7. között még megismerhetik a kertvárosiak, aztán el kell készülnie a végleges koncepciótervnek, amelyet november 30-ig kell benyújtani a Fővárosi Önkormányzat Tér-Köz pályázatára.