HÍREK  2016. november 04.      2,277
Figyelem: a cikk archív, ezért elavult információkat tartalmazhat.

Pihenőparkká alakul a régi KRESZ-park

Utolsó fordulójához érkezett a közösségi tervezés, és eldőlt, milyen közteret szeretnének a lakók a régi KRESZ-park helyén az Eötvös utcában. A koncepcióterveket a mérnökök hamarosan elkészítik, egyeztetik, majd az önkormányzat november 30-ig benyújtja azokat a Fővárosi Önkormányzat Tér-Köz című pályázatára.

Pihenőparkká alakul a régi KRESZ-park
A képre kattintva galéria nyílik. (9 kép)

Bár az első alkalommal még viszonylag kevesen jöttek el az ötletelésre, és egy kicsit feszülten indult a közös gondolkodás, a második fordulóban már hasznos és eredményes munkát végeztünk. A résztvevők ráéreztek a közösségi tervezés lényegére, így lassan véglegesen eldőlt, milyen lesz a felújítás után a közterület – tudtuk meg Horváth Gyulától, a Kispest Kft. ügyvezetőjétől, a KRESZ-park projekt menedzserétől az utolsó találkozón, amelyen Pákozdi Réka tájépítészmérnök ismertette azt a két merőben eltérő park-koncepciót, amelyet a lakók ötleteiből állítottak össze.

A résztvevők a tervek ismertetése után egyhangúlag a fás, padokkal, kiegészített, nagy zöldfelületű, pihenőpark-jellegű közösségi tér kialakítására szavaztak, amelyben harmonikusan ötvöződnek a tér funkciói, a pihenés, a játék és a sport. Mint azt Pákozdi Réka elmondta, ebben az elképzelésben az átalakítások során a jelenlegi növényzet megmarad, csak frissül, és a kert jellege, átjárhatósága sem változik jelenősen. Helyén marad a sokak által vitatott közösségi kert, de lesz bekerített kutyafuttató a tér jól elkülönített sarkában, egy mini KRESZ-park formájában pedig életre kell a tér régi funkciója is. A sportolási lehetőséget két kis focikapu, kosárpalánk, szabadtéri fitneszgépek és pingpongasztal biztosítja majd. Közkívánatra nem lesz játszótér, de a gyalogos járdától jól elkülönülten megépül egy futókőr is a park körül, és a térre ivókutak is kerülnek. A civil kerttervezők még ez alkalommal is kérésekkel fordultak a tervezőhöz, így javaslatukra a tér közepére csobogó kerül, de az elkészülő végleges koncepcióból már kikerül a sakkasztal.

Horváth Gyula kérdésekre válaszolva megnyugtatta a lakókat, hogy az új téren már kiépítik a közvilágítást, sőt a saját térfigyelő-kamerarendszert is, amely segíti majd a parkvédelmet. Ezen kívül tájékoztatta őket arról is, hogy sikeres pályázat esetén 2017 második félévében kezdődhet az építkezés.