KÖZLEMÉNYEK  2020. március 06.
Figyelem: a cikk archív, ezért elavult információkat tartalmazhat.

Tájékoztató a koronavírusról

Tudnivalók a vírusról, terjedéséről, tüneteiről, kezeléséről és a védekezésről.

Huszonnégy órában elérhető

A Kormány Magyarország polgárainak védelme, az egészségügyi és járványügyi helyzet alakulásának figyelemmel kísérése, a szükség szerinti intézkedések hatékony megszervezése, és az állami szervek tevékenységének összehangolása érdekében 2020. január 31-én Koronavírus-járvány Elleni Védekezésért Felelős Operatív Törzset állított fel.

Az operatív törzs alakuló ülésén 28 pontból álló akciótervet fogadott el. Az akcióterv végrehajtása ütemezett, folyamatos.

A Koronavírus-fertőzés Elleni Védekezésért Felelős Operatív Törzs 2020. február 25-én 19:00 órától ügyeleti központot működtet. Az ügyeleti központ munkájában a Belügyminisztérium; az Emberi Erőforrások Minisztériuma; a Honvédelmi Minisztérium; az Innovációs és Technológiai Minisztérium; a Külgazdasági és Külügyminisztérium; a Nemzeti Népegészségügyi Központ; az Országos Rendőr-főkapitányság; a Belügyminisztérium Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság és a Terrorelhárítási Információs és Bűnügyi Elemző Központ felelős munkatársai vesznek részt.

A Nemzeti Népegészségügyi Központ munkatársai 2020. február 26-án 19:00 órától az ingyenesen hívható információs vonalakra beérkező hívásokat szintén az ügyeleti központban fogadják.
Elérhetőségek:
koronavirus@bm.gov.hu
06-80-277-455
06-80-277-456
facebook oldal: www.facebook.com/koronavirus.gov.hu
Az ingyenesen hívható információs vonalak a hét minden napján 24 órában hívhatóak mobil- vagy vezetékes telefonkészülékről. A hívásokat szakemberek fogadják.
-----------------------------------------------------------------------
A vírusról

Általánosságban a koronavírusról
A koronavírusok a nevüket az elektronmikroszkóppal látható, koronára emlékeztető, felszíni kitüremkedéseik alapján kapott koronavírus törzsek alapvetően az állatoknál fordulnak elő, némelyik azonban képes az emberben is fertőzést okozni. Az 1960-as évektől ismert kórokozóként ismert koronavírusok mind állatról emberre, mind emberről emberre terjedhetnek.

Az új koronavírusról
Az új koronavírust (SARS-CoV-2) Kínában azonosították 2019 végén. Mára a világ számos országában okoz megbetegedéseket. Kezdetben 2019-nCoV (új koronavírus) névvel illették, majd az Egészségügyi Világszervezet (WHO) javaslatára SARS-CoV-2-re keresztelték a korábbi, SARS-CoV-val (Severe Acute Respiratory Syndrome - súlyos heveny légúti tünetegyüttes vírusa) való rokonsága alapján. Az általa okozott betegséget COVID-19-nek (COVID: coronavirus disease - koronavírus okozta megbetegedés 2019) nevezik.

Terjedése
A vírus leginkább cseppfertőzéssel terjed: köhögéssel, tüsszentéssel, kilégzéssel kerül a környezetbe, majd a közelben tartózkodó másik emberre. Ezen kívül a fertőzött felületek és tárgyak megérintésével a vírus a kézre kerülhet, ami aztán az archoz, szájhoz, orrhoz érintve bejuthat a szervezetbe. Egyelőre nem ismert, hogy pontosan mennyi ideig marad fertőzőképes a vírus a felületeken, annyi azonban bizonyos, hogy az egyszerű fertőtlenítőszerek is elpusztítják.
-------------------------------------------------------------------------
A fertőzés tünetei
Az újfajta koronavírus okozta megbetegedés leggyakrabban enyhe tünetekkel jár, láz, köhögés, légszomj, izomfájdalom és fáradékonyság jelentkezhetnek. Ritkábban súlyos kórforma alakulhat ki, ami tüdőgyulladással, heveny légzési elégtelenséggel, vagy akár szepszissel (vérmérgezés), keringési vagy több szervi elégtelenséggel járhat. Azoknál a betegeknél alakul ki gyakrabban súlyos, akár életveszélyes állapot, akik valamilyen krónikus alapbetegségben (magas vérnyomás, szív- és érrendszeri betegség, cukorbetegség, májbetegség, légzőszervi betegség, daganatos betegség) szenvednek.

Az egészségügyi védőmaszk használata
A maszkok arra valók, hogy a fertőző beteg viselje, ezzel megóvva a környezetét a cseppfertőzéssel átadható kórokozóktól. A maszkok gyártása már Magyarországon is megkezdődött, azonban jelenleg az egészségügyi szolgáltatók ellátása élvez prioritást, a gyógyszertárakkal szemben.
--------------------------------------------------------------------------
A fertőzés kezelési módja
Jelenleg nincs speciális kezelési módja, gyógyszere. Enyhe esetekben a panaszok csillapítása a cél, míg súlyos állapotú betegnél az immunrendszert, légzést, keringést támogató kezeléseket alkalmaznak (pl. oxigénterápia, folyadékegyensúly helyreállítása, egyéb vírusok ellen korábban kifejlesztett gyógyszerek, szükség esetén légzéstámogatás).

Mit tegyen?
Az új koronavírus-fertőzés terjedése miatt az ENSZ Egészségügyi Világszervezete (WHO) ajánlást tett közzé arról, hogy milyen alapvető szabályok betartásával csökkenthető a fertőzésveszély.

Tisztálkodással és az egymás közötti érintkezéssel kapcsolatos ajánlások
Néhány egyszerű higiénés szabály betartásával jelentősen csökkentheti az esélyét annak, hogy elkapja a fertőzést. Igaz ez nemcsak az új koronavírusra, hanem a szezonális influenzára is, hiszen mindkét betegségnél hasonló a fertőződés útja.
- Mosson gyakran kezet, lehetőleg szappanos vízzel vagy legalább 60% alkoholtartalmú kézfertőtlenítővel tisztítsa meg a kezét! Ügyeljen a körmei alatti, és az ujjai közötti területekre is.
- Fordítson fokozott figyelmet immunrendszere erősítésére. Szellőztessen gyakran, fogyasszon elegendő vitamint, mozogjon rendszeresen a szabadban.
- Tüsszentés és köhögés esetén használjon papírzsebkendőt, azt azonnal dobja ki a szemetesbe, majd alaposan mosson kezet.
- Lázas beteggel lehetőség szerint kerülje az érintkezés minden formáját.
- A megszokott érintkezési, üdvözlési formákat, például a kézfogást, a puszit, a baráti ölelést tanácsos mellőznie.
- Lázzal járó betegség esetén telefonon jelentkezzen orvosánál, számoljon be a tüneteiről, illetve ha a közelmúltban külföldön járt, akkor arról is. Ne menjen el személyesen a váróterembe, rendelőbe, ha új koronavírus-fertőzéssel érintett területen járt vagy onnan érkezett.
- Kerülje el az élő vagy levágott állatokat forgalmazó piacokat olyan helyeken, ahol az új koronavírus járványt okozott.
- Ne fogyasszon nyers vagy nem megfelelően hőkezelt, állati eredetű élelmiszert.
- Az arcmaszk használata önmagában nem előzi meg a fertőzést, azonban igazoltan megbetegedett, abban biztosan segít a viselése, hogy ne terjessze a vírust egy-egy tüsszentéssel vagy köhögéssel. Amikor beteget ápol, szintén csökkentheti a fertőződés kockázatát, ha viseli az egészségügyi maszkot.
--------------------------------------------------------------------------
Utazással kapcsolatos ajánlások
Az új koronavírus-fertőzésre tekintettel gondolja át utazással kapcsolatos szokásait, terveit. Utazás előtt – az aktuális közlekedési helyzeten, a szállás, és egyéb lehetőségeken felül - tájékozódjon arról, hogy az adott helyen megjelent-e az új koronavírus.

 koronavirus-plakat