VELÜNK TÖRTÉNT...  2022. március 30.      546
Figyelem: a cikk archív, ezért elavult információkat tartalmazhat.

Ismét Ovi–Zsaru program

Folytatódott az Ovi-Zsaru program a Kispesti Zöld Ágacska Óvodában, a Süni csoportban. A program következő két témaelemét – melyek észrevétlenül illeszkedtek a Pedagógiai Programunk témaegységei közé – a téli évszak végén tartottuk meg. Az etap utolsó foglalkozását Sáfrány Beáta r. zászlós a BRFK XIX. kerületi Rendőrkapitányság bűnmegelőzési előadója és Szabó Csaba r. főtörzsőrmester körzeti megbízott vezette.

Ismét Ovi–Zsaru program
A képre kattintva galéria nyílik. (8 kép)

A program célja a gyermekek védelme, a sérelmükére elkövetett bűncselekményekkel szemben. A program feldolgozza azokat az életszerű helyzeteket, melyek veszélyforrást tartalmazhatnak a közvetlen környezetükben. Feladatunk, hogy a gyermekek ne váljanak áldozatokká, ezért a korai megelőzés elkerülhetetlen, a figyelemfelhívás fontossága elsőrendű. A program óvodás korú/nagycsoportos gyermekek számára készült.

A program témakörei:
• Egyedüli otthon tartózkodás szabályai (idegen beengedése a lakásba).
Segélyhívás
• Biztonságban otthon
Veszélyes eszközök is lehetnek, nem játékszer (háztartási eszközök, szúró-vágó eszközök használata, testi épség megóvása)!

A témakörök céljai:
1. A gyermekek tanulják meg, hogy idegen személynek ne nyissanak ajtót és telefonon se adjanak ki információt a családról.
2. A gyermekekben tudatosodjon, hogy az otthon tartózkodásnak is vannak szabályai, amit be kell tartani azért, hogy ne érje baleset őket, és biztonságban érezzék magukat.

A tevékenység menete:
• Rendőrnő köszönti a gyermekeket, és bemutatja rendőrtársát, ő is bemutatkozik.
• Szituációs játékok - Segélyhívás játék telefonról /A hívás szabályai/
- Bábozás – Julcsi és az idegen; A tematika alapja, hogy először a negatív viselkedési minta kerül eljátszásra, majd a rendőr a gyermekekkel együtt levonja a következtetést, rögzítésként a helyes viselkedési forma bemutatása következik.
• Rendőrségi segélyhívó videó megtekintése
• Biztonságban otthon – élelmiszerek – veszélyes eszközök.
• A családdal készült gyermekmunkák, feladatok bemutatása.
• Rendőrök általi dicsérő kézfogás, Ovi-Zsaru jelvény kitűzése.

A témaköröket végigkíséri az a fő gondolat, hogy a gyermekek ismerjék fel a veszélyhelyzetekben rejlő kockázatot, ennek ismeretében hozzák meg döntéseiket. Lássák be, hogy bekövetkezhetnek olyan események is, amikor más segítségére nem számíthatnak, s a kialakult helyzetet egyedül is meg kell oldaniuk úgy, hogy ne kerüljenek bajba. Az óvatosságra való figyelmeztetés ne jelentse azt, hogy a gyermekek minden felnőttel bizalmatlanok legyenek. Ezért fontos kihangsúlyozni, hogy ezek a figyelmeztetések óvatosságra intenek a saját biztonságérzetük érdekében.

A program épít a szülőkkel való együttműködésre, a szülői megerősítésre. A szülők írásos formában tájékoztatást kaptak, így szereztek tudomást a gyermekek felé eljuttatott információról. Témakörönként egy-egy képet vihettek haza és a szülővel együtt beszélgetés közben elkészíthették. A feladathoz csatoltuk a beszélgetés témaköreit, a kulcsfogalmakat.

A program a gyermekek, a szülők, a rendőrség és az óvoda részéről szoros együttműködésnek köszönhetően sikerrel zárult. Célunk, a program befejezése és ajánlása mindazoknak az óvodáknak, akik még többet szeretnének tenni gyermekeik megóvására.
Felhasznált irodalom: Ovi-Zsaru óvodás korú gyermekek bűnmegelőzési programja.

A program lebonyolításában részt vett személyek:
Sáfrány Beáta r. zászlós a BRFK XIX. kerületi Rendőrkapitányság bűnmegelőzési előadója,
Szabó Csaba r. főtörzsőrmester BRFK XIX. kerületi Rendőrkapitányság körzeti megbízottja
Óvodapedagógusok: Angyal Ivett, Váginé Végh Andrea.
Kispesti Zöld Ágacska Óvoda; Süni nagycsoport

Váginé Végh Andrea szakvizsgázott intézményvezető-helyettes, szakvizsgázott fejlesztő óvodapedagógus
Kispesti Zöld Ágacska Óvoda