VELÜNK TÖRTÉNT...  2022. július 20.      403
Figyelem: a cikk archív, ezért elavult információkat tartalmazhat.

Kispestiek zarándokúton Törökországban

Huszonöt fős zarándokcsoport – köztük számos kispesti – 7 napos látogatáson vett részt Kappadókiában és Isztambulban július 2–8. között a Kispesti Szerb Önkormányzat és a Budaguide Utazási iroda szervezésében a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. támogatásának segítségével.

Kispestiek zarándokúton Törökországban
A képre kattintva galéria nyílik. (17 kép)

Kappadókia mai földrajzi alakját a természet vulkanikus erői – tufaképződmények – és az ember közösen formálták. A táj mai képe az elmúlt mintegy tízezer esztendő folyamán alakult ki, az ottélő civilizációk /hettiták, asszírok, római koriak, bizánciak, oszmánok/ kultúráinak eredményeképpen. Fontos kereskedelmi utak találkozásánál keletkezett, ismertségét a területén látható híres Tündérkéményeknek, barlanglakásoknak, sziklatemplomoknak és földalatti városoknak köszönheti.

Egésznapos kirándulások során a dél-kappadókiai túrán Kaymaklit, az Ihlara völgyét, a Selime kolostort és a Galambok völgyét látogattuk meg, majd az észak-kappadókiai úton a Zelve völgyét, a Göreme Szabadtéri múzeumot, a Szerzetesek völgyét és végül a Szerelem völgyét, Kayseri városát csodálhattuk meg.

Különleges élményt nyújtott a hőlégballonos repülés, amikor 6-800 méteres magasságból gyönyörködtünk a lenyűgöző Kappadókiában és a mesés napfelkeltében.

Anatólia ezen részén, a Római birodalom idején jelentős létszámú keresztény közösségek jöttek létre, melyeket a római császárok, pl. Diocletianus, üldöztek, ekkor húzódtak meg itt, menekülve a földalatti városokba. Nagy Constantinus császárnak köszönhetően a milánói ediktum elfogadásával, 313-ban, a keresztény hit szabaddá válhatott, és megtarthatták az első zsinatokat, gyülekezeteket. Kappadókia számos keresztény szent szülőföldje, így pl. a nagy vértanú, Sárkányölő Szent Györgyé.

A 17 millió lakosú korábbi fővárosban, Isztambulban a keresztény és az iszlám világ kultúráját ismerhettük meg. Isztambult a civilizáció bölcsőjének tekintik. Ellátogattunk a Bizánci Pátriárkátushoz, sétahajóztunk a Boszporuszon, kirándultunk hajóval a Márvány-tengeri Herceg-szigeteken. Meglátogattuk Dolmabahce szultáni palotát, a Topkapi Palotát, a VI. sz. elején épült Hagia Szophiát, Kék Mecsetet, a Szent Antal katolikus templomot, és a Szent István bolgár ortodox templomot.

Rusz Boriszláv,
a Kispesti Szerb Önkormányzat elnöke