VELÜNK TÖRTÉNT...  2014. augusztus 25.      1,164
Figyelem: a cikk archív, ezért elavult információkat tartalmazhat.

II. Nemzetközi Konyhakerti Nap Kispesten

A Nemzetközi Konyhakerti Napot 2004 óta rendezik meg a világ számos országában, augusztus negyedik vasárnapján. Az Egyesült Államokból kiinduló mozgalom kezdetekor az volt a cél, hogy az akkor még működő „Snack Food Month” – az egészségtelen ételek hónapja helyett, a helyben termelt, organikus és legfőképp egészséges terményekre hívja fel a figyelmet.

II. Nemzetközi Konyhakerti Nap Kispesten
A képre kattintva galéria nyílik. (10 kép)

A tavalyi évben Magyarország az Első Kis-Pesti Kert révén először csatlakozott ehhez a kezdeményezéshez és vett részt különféle "zöld" és szórakoztató programokkal.

Idén augusztus 24-én a Városi Kertek Egyesület három kispesti kertje, az Első Kis-Pesti Kert, az Aranykatica Kert és a Zengő Kert mellett az egyesület békásmegyeri kertje, és ezeken kívül egy Zuglói és egy Szegedi kert is boldogan csatlakozott az eseményhez.
Így mutatkozott be mindenhol a biokertészkedés, aminek nagyon is fontos szerepe van a társadalom egészségmegőrzésében, továbbá ráirányítja a figyelmet arra a tényre, hogy sok-sok különböző - és még általunk nem ismert - tartalmas és egészséges ételt lehet alkotni, a már bejáratott, de még nem teljesen kiismert hétköznapi növényeinkből. És nem utolsósorban a legfontosabb: a közösség építése, hogy a lakótelepen élők újra nyissanak egymás felé.

Míg az Első Kis-Pesti Kert kertészei különböző - a kerti termésekből - házi készítésű finomságokkal, Kicsi Vú gasztroblogger által készített csodafinomságokkal, elrejtett zöldségekkel, kézművességgel rukkolt elő, addig az Aranykatica bemutatta a birtokot és tematikus sétákat indított, a hamarosan megnyíló harmadik kispesti közösségi Zengő Kert poloskagyűjtést, sportvetélkedőt, céklapuska és krumplivivő versenyt rendezett, a Békásmegyeri kertben pedig csigagyűjtő verseny, magfelismerő-teszt, kerti túra és mozgás volt.

Mindenki kedvére járhatott a zöldben, szimatolhatta a fűszerkerteket, és szerezhetett meg bővebb "tudást" a már meglévő mellé. És hosszasan folytak a csevejek, az újonnan megismerkedett kertbarátok között.

Elekné Ilovai Gabriella, Első Kis-Pesti Kert