VELÜNK TÖRTÉNT...  2014. október 16.      882
Figyelem: a cikk archív, ezért elavult információkat tartalmazhat.

NASA-kutató a Deákban

Izgatottan vártuk a NASA kutatómérnökét október 8-án – már láttuk szemünk előtt a fehér köpenyes, NASA-jelvényes, szemüveges, szigorú tekintetű, titokzatos férfit –, de helyette egy jó humorú, kedves hölgy jelent meg a laborban, akinek személyisége és előadása magával ragadott minket.

NASA-kutató a Deákban
A képre kattintva galéria nyílik. (6 kép)

Bokor Éva kutatómérnök egészen Kaliforniától utazott az iskoláig, ahol a munkájáról beszélt az iskola diákjainak. Előadásában – „Megismerni a lehetetlent” – számos területet érintett, többek között az űrjárművek készítését, a Mars-kutatásokat, az asztrofizikát és az asztrobiológiát is. Mesélt munkájának legizgalmasabb és legnehezebb pillanatairól is. Részletesen kitért a Mars-kutatásokra, hiszen elmondása szerint erre a legbüszkébbek. 2008-ban a Phoenix vizet talált a bolygón. Azt is elmondta, hogy valószínűleg a Mars régen olyan légkörrel rendelkezett, mint a Föld, de valami elszívta azt és most azt kutatják, hogy mi és hogyan lehetett képes erre. Mesélt egy Roverről is, ami a Marson meghibásodott, de szerencsére sikerült megjavítani, újra kommunikálni vele, és tudták folytatni a kutatásokat.

Távoli történetek kerültek közel hozzánk ezen a délelőttön, s hogy egy magyar kutatónő hozta el ezeket hozzánk, az külön örömet jelentett.

szöveg: Siklós Vivien 11.a - Kispesti Deák Ferenc Gimnázium
fotó: Hámori Cintia 11.a - Kispesti Deák Ferenc Gimnázium