VELÜNK TÖRTÉNT...  2016. február 04.      1,103
Figyelem: a cikk archív, ezért elavult információkat tartalmazhat.

Látogatás a Parlamentben

Parlamenti látogatást szerveztem nyugdíjasoknak 2016. január 28-án. Autóbusszal indultunk (36 fő), hogy megcsodálhassuk Magyarország legszebb szimbólumát, a Parlament épületét.

Látogatás a Parlamentben
A képre kattintva galéria nyílik. (6 kép)

Az Országház Steindl Imre tervei alapján 17 évig épült, majd 1904-ben készült el ez az egyedül álló alkotás. Az Országház a törvényhozás színhelye, a Szent Korona őrzési helye. A ház díszítésére 22-23 karátos aranyból, mintegy 40 kilógrammot használtak fel. A kupolája 96 méter magasan tekint az ég felé.

Megérkeztünk a látogatóközponthoz, ahol már vártak minket. Idegenvezetővel indultunk el, aki megmutatta a legszebb helyiségeket, és információkkal látott el bennünket.

Szobrokkal és csodálatos ablaküvegekkel díszített oldalfolyosón haladtunk, és érkeztünk meg a főemeletre, ahonnan csodás kilátás nyílik az újjáépített Kossuth térre.

Láthattuk a főlépcsőház vörös szőnyeggel borított 96 lépcsőfokból álló díszlépcsőjét. Mennyezetét három Lotz Károly falfestmény díszíti. A helyiség ékessége a nyolc darab, egyenként négytonnás gránit oszlop, amelyből a világon összesen 12 darab található.

Továbbhaladva a kupolacsarnokba értünk, mely 27 méter magas. Megnézhettük a Szent Koronát és a koronázási jelvényeket. A koronázási ékszereket 2000. január 1-je óta őrzik itt, a nap 24 órájában koronaőrök vigyázzák. Fényképezni itt nem szabad. A kupolacsarnok alsó körfolyosóján magyar uralkodók szobrai állnak, apródjaik társaságában.

Lassan megérkeztünk a felsőházi társalgóba. Itt szobrokat láthattunk, melyek a magyar népcsoportoknak, és különféle mesterségeknek állítanak emléket. Itt található Európa legnagyobb kézi csomózású kék színben tündöklő szőnyege.

A felsőházi ülésterem konferenciák, tanácskozások helyszínéül szolgál. A terem többszintes karzatát csodáltuk meg, mely aranyozással díszített tölgyfából készült. A főfalakon az uralkodók címereit és falfestményeket láthattunk. Halhattunk az ülések rendjéről és a plenáris ülésekről, illetve a képviselőkről is néhány mondatot.

Végül Hiller István parlamenti alelnök dolgozószájába kísértek, ahol az alelnök úr fogadott minket, beavatott a napi munkájába, megmutatta szívének kedves ajándéktárgyait, és készült egy csoportkép is. Félórai beszélgetés után emléklapot kapott mindenki, majd elköszönve biztonsági őrök kíséretével hagytuk el az épületet. Vidám csacsogással sétáltunk a Duna parton várakozó autóbuszhoz. Mindenki jól érezte magát, szép nap volt.

Huszár Erzsébet idősügyi referens