VELÜNK TÖRTÉNT...  2016. május 28.      1,070
Figyelem: a cikk archív, ezért elavult információkat tartalmazhat.

Határtalanul Erdélyben az Eötvös diákjaival

A Kispesti Eötvös József Általános Iskola 7. osztályos tanulói negyedik alkalommal indulhattak külhoni kirándulásra a Határtalanul! programnak köszönhetően. Utunk céljául azt tűztük ki, hogy Erdélyben felkeressük azokat a helyeket, ahol Petőfi Sándor járt, és amelyekről történelem órán a 1848-49 es szabadságharccal kapcsolatban tanultunk. Ilyen szempontból nagy szerencse volt, hogy egyik kísérő tanárunk magyar-történelem szakos.

Határtalanul Erdélyben az Eötvös diákjaival
A képre kattintva galéria nyílik. (3 kép)

2106. 05.09. hétfő
A sok szervezés és papírmunka után reggel 7 órakor indultunk útnak, miután mindenki megérkezett és elhelyezte a csomagját a busz rakterében, majd átkeltünk a városon és a fél országon. Csengersimánál jelentkezett az első izgalom a határátkelésnél. Rövid várakozás után már Romániában is voltunk.
Idegenvezetőnkkel, Polacsek Tamással Szatmárnémetiben találkoztunk, onnan már ő vezetett bennünket. Nagyon sokat köszönhetünk neki, hiszen egész úton rengeteg érdekes információval látott el bennünket, jópofa történeteket mesélt, és mindenről gondoskodott.
Első utunk Koltóra vezetett a Teleki-kastélyba, ahol megtekintettük a múzeum Telekiekről és Petőfiről szóló kiállítását. Érdekes volt olyan helyen járni ahol nagy költőnk is töltötte idejét. A múzeum munkatársa részletesen elmagyarázta az ott látható tárgyak eredetét, történetét, sokat mesélt arról, hogyan teltek a híres költő itt töltött napjai. Elmentünk a híres somfához is amely alatt annak idején Petőfi Sándor jó néhány versét írta. Hirtelen ötlettől vezérelve, együtt elszavaltuk a Szeptember végén című verset, amely itt íródott.
Miután mindent megszemléltünk, útnak indultunk első napi célunk, Kolozsvár felé. Három órás utazás után érkeztünk meg a szállásunkra. A szobák elfoglalása után a vacsora következett, majd egy kis szabadfoglalkozás.

2016.05.10. kedd
A Tordai-hasadék volt a mai első célpontunk. Végig gyalogoltunk ezen a gyönyörű természeti képződményen, meghallgattuk a tájhoz kötődő Szent László legendákat, kerestünk a patakban Szent László érméket. Megcsodáltuk a hatalmas függőleges falakat, a gyorsan rohanó patakot a szép a tájra jellemző virágokat. A túra után egy igazi miccs piknik várt ránk a hasadék bejáratánál. A gyerekeknek nagyon ízlett ez a jellegzetesen román étel.
Innen Kolozsvárra vezetett vissza az utunk, ahol a János Zsigmond Unitárius Kollégiumba látogattunk el. Itt Solymosi Zsolt igazgatóhelyettes vezetett végig bennünket ezen a patinás intézményen. Az a gyönyörű. régi épület bemutatása után az iskola néhány 7. osztályos tanulója csatlakozott hozzánk, akik egy-egy csoportot vezetve ismertették meg tanulóinkat Kolozsvár szépségeivel, és segítettek megoldani tanulóinknak az idegenvezetőnktől kapott feladatlapot. A városnézés közben a gyerekek össze is barátkoztak egymással, és jókat beszélgettek. Néhányan azóta is tartják a kapcsolatot az internet segítségével. A program végén a mi tanulóink interjút készítettek az őket segítő kolozsvári diákokkal.
Miután búcsút vettünk kísérőinktől a Fellegvárba mentünk, hogy megtekintsük a magasból a várost. Innen lesétáltunk a Sétatérre, ahol a gyerekek csónakáztak, sétáltak, fagyiztak, kicsit szabadon mozogtak.
Ezután már a hazaút és a vacsora következett és a jól megérdemelt pihenés.

2016. 05.11. Szerda
Mai napunkat a Tordai sóbányában kezdtük, idegenvezetőnkkel végigjártuk a tárnákat, megnéztük a bányászok által használt régi eszközöket, majd a lenn kialakított szórakoztató részen töltöttünk el egy kis időt. Csodálatosak ezek a kézzel kialakított hatalmas terek.
Innen Marosvásárhelyre vezetett az utunk, ahol először a híres Teleki-Tékába látogattunk el. A könyvtár munkatársa nagyon kimerítő tájékoztatást adott a könyvtár kialakulásáról és történetéről, majd a gyerekek megoldották a munkafüzetük idevonatkozó kérdéseit. Külön érdekesség volt a Bolyaiakról szóló kiállítás és az ő saját eszközeik megtekintése
A téka után a Kultúrpalotába mentünk, hogy megtekinthessük ezt a gyönyörű szecessziós épületet, megcsodálhassuk varázslatos üvegablakait.
Hosszú buszos utunk előtt, egy kis szabad séta következett fagyizással. Innen most már Szovátára a 2. szállásunkra vezetett az utunk, ahol vacsora után még tettünk egy sétát a különleges Medve-tó körül.

2016.05.12. Csütörtök
Segesváron kezdtük napunkat, az óratoronytól indultak felderítő útjukra a csapatok, hogy megoldhassák a munkafüzetükben lévő feladatokat. A jól végzett, fárasztó munka után a pizza mindenkinek jólesett a vár aljában lévő hangulatos étteremben.
Innen Fehéregyházára mentünk a Petőfi Múzeumba, ahol végig követhettük Petőfi Sándor életútját, a terepasztalon láthattuk hogyan is zajlott le a csata, amelyben híres költőnk életét vesztette. Megtudtuk azt is, hogy ez az emlékhely a csatában elesett áldozatok sírhelyét is őrzi.
Ellátogattunk a Gyárfás-kúriába is Székelykeresztúron, ahol Bem tábornok és Petőfi Sándor a sorsdöntő csata előtti estét töltötte. Láthattuk a körtefát, amely alatt utolsó versét írta a költő.
Székelyudvarhely volt a következő állomásunk, ahol megnéztük a Márton Áron iskolát és a főtéren az Emlékezés parkját, amely a híres személyiségek szobraival emlékeztet bennünket a régelmúlt történelmi napokra.
Farkaslakán megálltunk Tamási Áron sírjánál egy rövid megemlékezésre, idegenvezetőnk sok érdekességet mesélt a híres író életútjáról. Ez jól jön majd jövőre, amikor az iskolai tananyagban is szerepel majd..
A híres korondi vásárban a hosszas keresgélés után mindenki talált valami jó kis ajándékot az otthoniaknak.

2016.05.13. péntek
Utolsó napunkon nagyon hosszú utat tettünk meg, de út közben még szép dolgokat láttunk. Először a körösfői gyönyörű templomot néztük meg, amely csodálatos kazettás mennyezetéről híres. Nagyon különlegesek a templomot díszítő kalotaszegi hímzések is. Idegenvezetőnk sok érdekes dolgot mesélt a templom történetéről és az előtte látható Vasvári Pál szoborról is.
Innen Nagyváradra vezetett az utunk, de az odavezető úton láthattuk a Király-hágót, a híres Boncza kastélyt és érdekességeket tudhattunk meg a mócok életéről is.
Nagyváradon rövid városnézés következett, majd a püspöki palota kertjében idegenvezetőnk kihirdette a feladatmegoldó verseny eredményét, az első 3 csapat ajándékot kapott, méghozzá igazi korondi bögréket. Nagyon örültek neki a gyerekek. Búcsút vettünk vezetőnktől, aki 5 napon át volt a kísérőnk, és oly sok érdekes dolgot mesélt nekünk Erdélyről és az ott élő magyarokról.
Hosszú utat kellet még megtennünk, hogy hazaérkezzünk, de végül fél 9 körül ez is elkövetkezett, és a 29 tanuló és 4 felnőtt kísérő a hosszú

Kispesti Eötvös József Általános Iskola 7. osztályos tanulói