VELÜNK TÖRTÉNT...  2016. május 30.      1,010
Figyelem: a cikk archív, ezért elavult információkat tartalmazhat.

Holnapló - írd a jövőd!

Holnapló – írd a jövőd! című vetélkedőnk eredményhirdetését 2016. május 24-én tartottuk. Utána megcsodálhattuk a holdjáró űrrobotot a Puli Space jóvoltából.

Holnapló - írd a jövőd!
A képre kattintva galéria nyílik. (4 kép)

2015 októberétől 2016 áprilisáig újra – immár ötödik alkalommal – vetélkedőt szerveztünk felsősöknek, középiskolásoknak és ezúttal, kísérleti jelleggel, felnőtteknek is a FSZEK Üllői úti könyvtárában. 2016-ban 40 éves a könyvtárunk, s a kerek évforduló apropóján a múltban és a jövőben is barangoltunk. Kíváncsiak voltunk, a játékosok mit tudnak a 40 évvel ezelőtti világról, és hogy látják a 40 évvel későbbi világot. Hét fordulón keresztül hét fantasyt, utópiát, disztópiát vagy sci-fit kellett elolvasniuk a vetélkedőknek, illetve a könyvekről készített kérdéssort megválaszolniuk. Könyvtári kutatómunkát is kellett végezniük, amivel a 40 évvel ezelőtti kort térképezhették fel; ehhez a konkrét kérdéseket online kérdéssorban kapták meg a résztvevők. Ezenkívül minden fordulóban egy-egy kreatív feladatot is teljesíteniük kellett a jelentkezőknek. Egyénileg és csapattal is indulhattak a játékosok, az egyéni és a csapatnevezések külön elbírálásban részesültek. Két korosztályi kategória volt: 12-15 éves korig, illetve 16 éven felüliek.

Három találkozót is szerveztünk, melyeken kortárs írókkal találkoztunk: novemberben Mészöly Ágnessel és Dávid Ádámmal a városszerkezetről, a közlekedésről beszélgettünk, februárban Vidra Gabriellával és Nyulász Péterrel a természet és ember kapcsolata volt a téma. Ezeken a találkozókon a vetélkedők bemutathatták alkotásaikat is. A vetélkedő eredményhirdetésekor az elkészült alkotásokat egy időkapszulába zártuk, amelyet 40 év múlva, a játékosok jelenlétében nyitnak majd fel remélhetőleg az akkori könyvtárosok. A ládához a kulcsot a győztes csapatok kapták.

Köszönjük támogatóink segítségét!

Bővebben a vetélkedőnkről:
http://www.fszek.hu/gyerekeknek/gyerekkonyvtarak__reszlegek/ulloi_uti_konyvar/vetelkedoink/?article_hid=29893

A Puli Space Technologies olyan űrjárművet tervezett, melyet a Hold speciális viszonyai sem rongálnak meg a holdi nappal ideje alatt. Ezalatt a Földről irányítható, adatokat küld fejlesztőinek. Dr. Pacher Tibor előadásában elmondta, hogy számos helyen, sivatagban, gleccseren, sziklás terepen is tesztelték már a prototípust, és ezúttal a könyvtárban is kipróbálták a bátor olvasókon, akik nem átallottak a furcsa jármű elé feküdni. A terveik szerint 2017-ben saját készítésű egységet küldenek a Holdra, ezzel teljesítve a Google Lunar XPRIZE kihívását. Az egység a leszállás után felderíti a közeli területeket és nagyfelbontású képeket és videókat küld a Földre a helyszínről és önmagáról. A Puli Space Technologies kiemelten fontosnak tartja, hogy népszerűsítse a tudományos gondolkodásmódot és bátorítsa a diákokat, hogy természettudományos vagy műszaki pályát válasszanak (http://pulispace.com/).

Eredmény (pdf)

Varga Lilla, FSZEK kispesti Üllői úti könyvtára