VELÜNK TÖRTÉNT...  2017. március 07.      893
Figyelem: a cikk archív, ezért elavult információkat tartalmazhat.

Emlékezés Vörösmaty Mihályra – 180 éves a Szózat

A Magyar Szakszervezeti Szövetség Kispesti Szervezete 2017. március 3-án, a Magyar Tudományos Akadémia Könyvtár és Információs Központ Vörösmarty-kiállítását, valamint könyvtárát látogatta meg. Az értékes kiállítás megtekintése nagy élmény volt, bőséges ismeretekkel gazdagodtunk.

Emlékezés Vörösmaty Mihályra – 180 éves a Szózat
A képre kattintva galéria nyílik. (3 kép)

Vörösmarty Mihály 1800. december 1-jén a Fejér megyei Kápolnásnyéken született, szegény nemesi családban. A kiállítás anyaga bemutatja születésétől halála napjáig, 1855. november 19-ig életét, munkásságát. A székesfehérvári Ciszterci Szent István Gimnázium diákja volt, majd a pesti Piarista Gimnáziumban fejezte be középiskolai tanulmányait. Ezután a Pesten az egyetemen jogot tanult. Ügyvédi vizsgát tett, de ingadozott az írói az és az ügyvédi pálya között.  1825-ben a Zalán futása eposz nevét országszerte híresé tette. 1830-ban a Magyar Tudós Társaság (Magyar Tudományos Akadémia) rendes tagjává választják. 1836-ban megírta a Szózatot.

A kiállítás bemutatja életútját, gyönyörű műveit. 1854-ben elkészült a Lear király második Shakespeare fordítása, majd megírta utolsó befejezett költeményét, A vén cigány-t.

Pesten halt meg. Koporsóját, több mit húszezer ember kísérte a Kerepesi úti temetőbe.

Tanulságos ismeretfelújító, szép kiállítás. Jól választottunk!

Medgyes Janka