VELÜNK TÖRTÉNT...  2017. április 25.      798
Figyelem: a cikk archív, ezért elavult információkat tartalmazhat.

Láng Judittal és Szonderik Gyulával beszélgettünk

Láng Judit újságíró, roma polgárjogi aktivista és Szonderik Gyula nyugdíjas repülőgépmérnök, a MEASZ kispesti elnöke voltak a Romák Felzárkóztatásáért Egyesület legutóbbi vendégei március 17-én. Mindkét meghívott vendégünk erősen kötődik Kispesthez, hiszem a XIX. kerület lakosai és igazi lokálpatrióták.

20170317romfel01

Láng Judittal a romák integrációs törekvéseinek nehézségeiről beszélgettünk. Judit a kérdést nem a megszokott módon közelítette meg, vagyis nem csak azt boncolgattuk, hogy mi a teendő a többségi társadalom részéről, hanem azt is, hogy hogyan éli meg az integrálódni akaró roma fiatal az „A” pontból a „B” pontba vezető utat. Ennek milyen káros lelki problémák lehetnek a következményei, ha nincs megfelelő háttér, ahol a fiatal az lehet, aki valójában, és nem kell az elvárásoknak azonnal megfelelnie. Egyrészt a kiszakadás nem könnyű, másrészt az elvárás túl nagy azok felé, akik szeretnének kiemelkedni a tanulás révén a mélyszegénységből és középosztálybeli szinten akarják élni az életüket. Judit nagyon termékeny író, több internetes portálon találkozhatunk az írásaival, amikből ezen a délutánon felolvasott nekünk néhányat. Természetesen, mint mindig, most is nagyon érdeklődő volt a társaság és rengeteg kérdést tettek fel Juditnak amire ő készségesen válaszolt. A beszélgetést Trencsényi Borbála moderálta.

Szonderik Gyulával és az általa képviselt szervezettel egyesületünk nagyon jó kapcsolatot ápol, illetve több közös programot valósítottunk már meg együtt. Most abból az apropóból hívtuk meg vendégként Gyulát, mivel a 2017-es Radnóti Miklós Antirasszista-díj egyik díjazottja lett. Ezzel a lehetősséggel is szerettük volna kifejezni, hogy vele együtt örülünk a díjnak és szélesebb körben népszerűsítjük, hogy milyen kiváló emberek laknak közöttünk.

Köszönjük az előadóknak, hogy elfogadták a meghívást és minden részvevőnek az érdeklődést!

Mohácsi Vilmosné Ági  

20170317romfel02