VELÜNK TÖRTÉNT...  2017. május 08.      1,630
Figyelem: a cikk archív, ezért elavult információkat tartalmazhat.

Erkeles sikerek a Nemzetközi Kötélugró Diákolimpián

A Kispesti Erkel Ferenc Általános Iskola tanulói április 18-20. között részt vettek az öt ország sportolóit felvonultató 2. Nemzetközi Kötélugró Diákolimpián (2. World Inter-School Rope Skipping Championship). A versenyt idén a maklári ugróköteles egyesület szervezte, helyszínéül az egri Eszterházy Károly Egyetem sportkomplexuma szolgált. Ellenfeleink Belgium, India, Pakisztán, az Egyesült Arab Emirátusok, és Hong Kong legjobb fiatal versenyzői voltak, összesen 130-an indultak. A magyar csapat 34 fős volt, ebből 12 erkeles!

Erkeles sikerek a Nemzetközi Kötélugró Diákolimpián
A képre kattintva galéria nyílik. (6 kép)

A verseny sajátossága, hogy általános és középfokú iskolák 11-14 éves és 15-17 éves tanulóinak 4 fős csapatai vesznek részt a megmérettetésen. A Világ- és Európa-bajnokság után ez a harmadik számú világverseny az ugróköteleseknél. Itt akár a néhány hónapja ugrókötelező fiatal is indulhat, hiszen Kezdő vagy Versenyző kategóriába is besorolták a csapatokat.

Az első nap a megnyitó után a gyorsasági versenyszámokra került sor. A páros (két-két ember egy-egy kötélben), formációs (4 fő, mindenki egyéni kötéllel) és kétköteles (két hajtó, egy-egy ember gyorsaságizik) versenyszámok mindegyikében indultunk.

A Kezdő (Recrea level) kategóriában a Boronyai Anna - Kohajda Nikolett - Hortobágyi Zille - Sahin Yazmin összetételű csapat, a gyorsasági versenyszámok közül a páros gyorsaságiban aranyérmet szerzett!

A versenyző (Competition level) kategóriában két csapatunk versenyzett, Réső Kata - Balczó Lili - Pécsi Anna - Kovács Eszter, valamint a Simon Fanni - Kiss Bogi - Hendlein Lili - Schuszter Blanka összeállításban. Bár nem kerültek dobogóra a három versenyszámban, de összesítésben az Erkel iskola az 5. helyet szerezte meg!

A második nap délelőtt egy mini-tábor volt, ahol kétköteles feladatokat kaptak a résztvevők, az oktatók közreműködésével több különböző ország kötélugrói alkottak egy-egy csapatot. Délután következett a Demo verseny. Itt mindent meg lehet mutatni, amit csak tudunk a kötélugrásról, a koreográfiát tánccal, jelmezzel, megfűszerezve. 8 fős csapatunk (Kata, Lili, Anna, Eszti, Lili, Bogi, Fanni, Blanka) "Skipping is a good thing" (Ugrálni jó) címmel mutatta be koreográfiáját. A bemutató jól sikerült, és bár nem volt tökéletes, de 6. helyezettek lettünk!
Az iskolák versenyében ma is az 5. helyen végeztünk.

A verseny záró napján az egyéni kötelező gyakorlatok következtek. Mindenki egy ún. rutin-gyakorlatot mutatott be, amely (kategóriánként) mindenkinek pontosan ugyanaz. A bírák a minél kevesebb hiba-minél pontosabb végrehajtás-minél rövidebb idő alatt - elv alapján értékelték a produkciókat. A mieink közül 10-en indultak ezen a napon. Sajnos izgalmukban a legjobbjaink is 3-4 hibát vétettek, így nem kerültünk be a legjobb 8 közé. A nap második részében egyéni egyköteles tábor volt, ahol új elemeket és elemkapcsolatokat tanultunk. A legjobb hangulat ma volt, új barátságok születtek, póló-aláíratások, közös játékok - majd a hazautazás következett.

A legnagyobb öröm számunkra, hogy a három nap összesített eredménye alapján az iskolák versenyében az Erkel iskola a 4. helyet szerezte meg! Ehhez kellett mind a 12 versenyző kitartó munkája, gratulálunk nekik! Felkészítő tanáruk Auffenberg Antal testnevelő tanár, kötélugrás sportoktató. Hatalmas élmény volt ez a három nap a lányoknak, mindannyian először szerepeltek nemzetközi versenyen.

Külön köszönjük kísérőinknek, Sótonyi Lilla tanárnőnek, Balassa Gabriella, Pécsiné Joó Krisztina és Pécsi Richárd szülőknek a helyszíni segítségét! Köszönjük a Külső-Pesti Tankerület és Bak Ferenc tankerületi igazgató úr anyagi és erkölcsi támogatását, valamint a Kispesti Erkel Ferenc Általános Iskola és Horváth Lászlóné intézményvezető asszony támogatását, segítségét!

Auffenberg Antal csapatvezető