VELÜNK TÖRTÉNT...  2017. május 22.      1,000
Figyelem: a cikk archív, ezért elavult információkat tartalmazhat.

Szentendrén voltunk

Szentendrével ismerkedett a Magyar Szakszervezeti Szövetség Kispesti Szervezete május 16-án.

Szentendrén voltunk
A képre kattintva galéria nyílik. (4 kép)

Szentendre a Dunakanyar kapujában, gyönyörű természetes környezetben van. Budapest irányából könnyen megközelíthető (8 km). A jó hangulatú kis városban nagyon sok a látni való. Múzeumokkal, műemlékekkel ismerkedtünk.

Megnéztük a Szerb templomot. A Belgrádból érkezett szerb menekültek temploma 1758-63 között épült fel. Az 1695-ben létrejött Budai Szerb Ortodox Püspökségnek sokáig Szentendre adott otthont, ma is püspöki székesegyházként működik. Rangjához méltóan ennek van a legmagasabb tornya (48 m), és talán az egész épület is a legdíszesebb. Mindenképpen kiemelendők a templom faragott, rokokó díszkapui és a kerítés kovácsoltvas kapui. A templomkert és a templom falában számos sírkövet találunk beépítve. A templom belseje és berendezése is kimagaslóan értékes.

Gyönyörködtünk a Szabó-Marcipán Múzeum remekeiben is: megcsodáltuk a szebbnél szebb cukrászkészítményeket.

Jártunk a Kovács Margit Múzeumban. A kerámiaművész több száz különös hangulatot árasztó alkotása 11 kiállító teremben, kronologikus rendben tekinthető meg. A múzeumi sétánk során a valóság, a mesék, a pogány mitológia és a keresztény Bibliai világból barangolhattunk át akár a középkori időkbe, ám hazánk népművészetének világa is csodálatos módon tárul a szemünk elé. A kiállítás négy helyszínén portréfilm vetítésekkel lehet közelebb kerülni a művésznő életművéhez és személyiségéhez. Az új épület emeletén 3 dimenziós forgatható fotók segítségével a műtárgyak szinte kézbe vehetők. A vetítés nagy élmény volt számunkra.

Sétáltunk a csodálatos kis városban, sok ismeretet szereztünk, felújítottunk. Sajnos nem jutott időnk mindent megnézni, mégis – jól elfáradva – élményekben gazdagon értünk haza.
Szép napunk volt!

Medgyes Janka