VELÜNK TÖRTÉNT...  2017. július 10.      963
Figyelem: a cikk archív, ezért elavult információkat tartalmazhat.

Megnéztük a Dohány utcai zsinagógát

A Dohány utcai zsinagógát és Zsidó Múzeumot látogatta meg a Magyar Szakszervezeti Szövetség Kispesti Szervezete 2017. július 7-én.

Megnéztük a Dohány utcai zsinagógát
A képre kattintva galéria nyílik. (6 kép)

A kitűnő idegenvezető tájékoztatást adott a zsinagógáról, a vallási életről és szokásokról. A zsinagóga ünnepélyes felavatására 1859. szeptember 6-án került sor. 1929 és 1931 között az egész környezetét felújították. Akkor emelték a mai Zsidó Múzeumot (hivatalos nevén Zsidó Vallási és Történeti Gyűjtemény), a kupolás Hősök templomát.

A Dohány utcai zsinagóga a magyar neológzsidóság legnagyobb zsinagógája, illetve a legnagyobb egész Európában. Az egykori zsidónegyedben áll, ahol ma is sok zsidó vallású ember él, akik a hagyományokat mindmáig őrzik.

A zsinagóga a magyarországi zsidóság fontos jelképe, továbbá Budapest jelentős idegenforgalmi látványossága. A főváros kulturális életében is aktív szerepet tölt be, ugyanis helyet ad komolyzenei hangversenyeknek, különböző fesztiválok helyszínéül szolgál; falai közt gyakran hangzanak fel orgonakoncertek, illetve kántorfellépések.

Különleges jelentőségű a zsinagóga udvarán található temető. A zsidó szokás szerint ugyanis a temetőket nem helyezik a zsinagógák mellé. A temető a második világháború körülményei közt, szükségből jött létre.

A kert mellett van a Holokauszt-emlékpark. Itt látható a Varga Imre által tervezett, vörösgránit talapzaton álló, a múzeum ismertetője szerint „szomorúfüzet mintázó (fém) a Holokauszt áldozatainak emlékműve”.

Sok új ismerettel gazdagodva tértünk haza.

Medgyes Janka