VELÜNK TÖRTÉNT...  2017. október 09.      1,642
Figyelem: a cikk archív, ezért elavult információkat tartalmazhat.

Női szerepek a XXI. században

A népszerű pszichoanalitikus, Tari Annamária volt a vendég az Üllői úti Könyvtárban 2017. október 6-án. Előadásának témája főként a nőket célozta meg, de néhány bátor férfi is bemerészkedett az érdeklődők közé.

Női szerepek a XXI. században
A képre kattintva galéria nyílik. (3 kép)

A komoly, elgondolkodtató, súlyos mondanivalót az előadó közvetlensége, könnyed hangvétele oldotta, olykor a humoros kitérőket sem nélkülözte.

Megtudtuk, hogy a mai világban nőnek lenni igen nehéz, hiszen megannyi elvárásnak kell megfelelni. De az a nő, aki minden szerepben megpróbál helytállni, kérgesebb, agresszívebb lesz, s ez sok esetben a párkapcsolata rovására megy.
Az egymás iránti elvárások is felerősödtek, olykor „parazita üzemmódban” működünk, partnerünkkel kommunikáció nélküli kommunikálunk, feltételezzük a másikról, hogy kitalálja a gondolatainkat.

Mindemellett az online tér is erősen hat ránk, a képek szebbek, mint a valóság, s ez folyamatos szorongást generál. Szorongunk a külső megjelenésünk miatt, mert sem megöregedni, sem megcsúnyulni nem lehet, de a virtuális versenytárssal nem tudjuk felvenni a versenyt, s ezek a felnőtt női kételyek már gyermekkorban komoly testképzavart generálnak.

Kezdődő párkapcsolatokban felgyorsult az idő: 30 óra offline kapcsolat mellett 40 óra az online térben és néhány nap alatt már minden tudunk egymásról, nem marad titok, elfogy a mondanivaló, elmarad az udvarlási szakasz, pár óra leforgása alatt elhagyottnak érzi magát a fiatal, ha nincs kommunikáció.

Az előadó kitért arra is, hogy az online tér adta lehetőségek miatt már tárgyiasult a párkeresés is, paraméterek szerint keresünk. A mai fiatal női közösségekben egyre keményebbek játékszabályok, már nem tabu a másik párja, bárki bármikor lecserélhető.
Erős nőnek az számít, aki nem tud kötődni, és azért tud önmegvalósító lenni, mert saját magán kívül nem bízik meg senkiben.

Szó volt a „Pinterest stressz”-ről (mesés ruhák, önmegvalósító projektek, álomszerű desszertek) az Instagram, a Twitter, a Snapchat rossz hatásáról.
Nagy kérdés, hogy vajon képesek vagyunk-e saját életünket megélni, tudunk-e változtatni, ha valami nem sikerül? Hogyan gyártunk önigazolásokat?

Végül felhívta a figyelmet, hogy ne engedjünk a látszatnak, hogy mindenkinek minden jobban megy, mert az elég jó élet épp elég, és az egymás iránti tisztelet az együtt megélt öröm az igazi érték.

Az Országos Könyvtári Napok keretében megrendezett eseményt a Nemzeti Kulturális Alap támogatta.
A témával kapcsolatban bővebben olvashatnak:
Tari Annamária: #yz Generációk online (Tericum, 2015.) című könyvében.

Kispesti Üllői úti könyvtár