VELÜNK TÖRTÉNT...  2017. október 26.      1,873
Figyelem: a cikk archív, ezért elavult információkat tartalmazhat.

Zomborban és Szmolyanban jártunk

Különleges testvérvárosi utazást szervezett Kispest Önkormányzata, valamint a bolgár és a szerb nemzetiségi önkormányzat a szintén kispesti Pihi Travel utazási iroda közreműködésével Szerbiába és Bulgáriába. Az október 18-22. között megrendezett tematikus útnak több célja is volt: baráti látogatást tenni Kispest szerb és bolgár testvérvárosaiban, Zomborban és Szmolyanban, részt venni a bolgár-magyar barátság kétnyelvű emléktáblájának avatásán a Szent Szófia-templomban, és megünnepelni a Rodopei Felszabadítás 105. évfordulóját.

Zomborban és Szmolyanban jártunk
A képre kattintva galéria nyílik. (9 kép)

Látogatásunk első állomása Zombor volt, ahol Pribilla Attila segédpolgármester és Zoran Parčetić, a Városi Képviselő Testület elnöke fogadott bennünket. A városházán tett látogatás után rövid sétát tettünk Zombor központjában, ahol Attila bemutatta a helyi nevezetességeket. A késő délutáni órákban belgrádi városnézésben volt részünk.

A szófiai látogatásunk során csatlakoztunk a magyar küldöttséghez, amelyet Soltész Miklós, az EMMI egyházi, nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős államtitkára vezetett, illetve találkoztunk a magyarországi bolgár nemzetiségi vezetőkkel, akik Magyarország bolgár nemzetiségét képviselték. Az államtitkár és a küldöttség részt vett a bolgár-magyar barátság kétnyelvű emléktáblájának avatásán a Szent Szófia-templomban. Az épület a város névadó temploma és egyben Délkelet-Európa egyik legjelentősebb ókeresztény műemléke. Az ünnepségen Soltész Miklós mellett beszédet mondott Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter, Iljana Jotova, a Bolgár Köztársaság alelnöke és Valeri Szimeonov, a Bolgár Köztársaság miniszterelnök-helyettese. Az eseményen részt vett Balázsné Harangozó Tekla, Magyarország szófiai nagykövete, Varga Szimeon, a magyar Országgyűlés bolgár nemzetiségi szószólója és Muszev Dancso, a magyarországi Bolgár Országos Önkormányzat elnöke.

Mint ismeretes, a magyar Országgyűlés és a bolgár Nemzetgyűlés 2016-ban a Magyar-Bolgár Barátság Napjává nyilvánította október 19-ét, amely Bulgária védőszentje, Rilai Szent János ünnepnapja. Az emléknap alkalmából számos rendezvényt tartottak Bulgáriában. Az ünnepséget követően a kispesti csoport a rilai kolostorba tett egy kirándulást.

Másnap csoportunk Szmolyanban ismerkedett a város és környékének nevezetességeivel, majd a késő délutáni órákban részt vett a város oszmán birodalom alóli felszabadulásának 105. évfordulója alkalmából rendezett ünnepségén. A Rodope térség ugyanis a balkáni háború idején, 1912. október 21-én szabadult fel az oszmán uralom alól, és ekkor csatlakozott az anyaországhoz, Bulgáriához. Az ünnepi tűzijátékot követően Vinczek György, Kispest alpolgármestere, és Tütünkov Jordán, a Kispesti Bolgár Önkormányzat elnöke részt vett a Nikolaj Melemov szmolyani polgármester által rendezett ünnepi díszvacsorán.

A kispesti csoport tagjai az öt napos út során számos szép emlékkel és élménnyel gazdagodtak.

Tütünkov Jordán