VELÜNK TÖRTÉNT...  2017. november 15.      1,009
Figyelem: a cikk archív, ezért elavult információkat tartalmazhat.

Szakmai élmények Szlovákiában

A Kispesti MESE–VÁR Óvoda alkalmazotti közössége 2017. október 20-án tartalmas szakmai kiránduláson vett részt a szomszédos Szlovákiában, Párkányban és Ebed községben. A helyszín kiválasztása és a szakmai program megszervezése intézményvezetőnk, Pékné Varga Katalin és szlovákiai származású kolléganőnk, Nagy Katalin érdeme.

Szakmai élmények Szlovákiában
A képre kattintva galéria nyílik. (3 kép)

A szép őszi nap délelőttjén a párkányi Micimackó Óvoda vendégszeretetét élveztük. Az intézményvezető röviden bemutatta az intézményt, majd több kis csoportot alkotva bejárhattuk az elsőre labirintusnak tűnő épületet. A csoportokat vezető helyi, magyar óvodapedagógusok készségesen válaszoltak a kérdéseinkre és örömmel fogadták a részünkről megfogalmazott elismerő szavakat.

A közelmúltban felújított, hatcsoportos óvoda belső elrendezése nagyon jól átgondolt, tágas helyet biztosít valamennyi tevékenységhez. Az állandó játékhelyek mellett szembetűnő – minden csoportban – a digitális sarok: interaktív táblával, számítógéppel, laptoppal, nyomtatóval, és az adott korosztálynak megfelelő számítógépes programokkal. Az óvoda iskolaelőkészítő szerepe sokkal hangsúlyosabb, mint nálunk, ezért – ahogyan ők nevezik – az osztályokban nemcsak matematikai tartalmú tapasztalatokat szereznek a gyermekek, hanem megismerkednek a számokkal és a betűkkel is. Külön berendezett fejlesztő sarkok segítik a tanulást: matematikai sarok, kis könyvtár, zenei sarok és alkotó kuckó. A gyermekek rendelkezésére áll az összes terület, szabadon használhatják a kiváló, minőségi fejlesztő eszközöket. Az óvodapedagógusoknak sem kell különösebb szervezési feladatokat, előkészületeket tenni, hiszen minden kéznél van, minden kezdeményezésnek erősen motiváló helyszíne van.  

A tágas csoportszobákból nyílik egy helyiség, ahol a gyermekek fa heverői sorakoznak, szépen elrendezett ágynemükkel. A pihenőidőt itt, a nyugalmat árasztó helyiségben töltik a gyermekek, szükség esetén tornaszobává alakítják át.Az óvodások az ebédjüket külön étkezőben fogyasztják el. Valamennyi csoportszobához tartozik egy konyhai előkészítő helyiség (főként reggelinél és uzsonnánál van funkciója), egy mosdó helyiség, egy öltöző és egy fedett terasz.

Az óvodában három szlovák és három magyar oktatási nyelvű osztály működik. A csoportok létszáma általában 24 fő. További azonosság tapasztalható a napirendben, a munkaidőben, a munkabérekben és a továbbképzési kötelezettségben. Az óvodapedagógusok sikeres továbbképzések után kerülnek magasabb fizetéssel járó fokozatokba.Különbség az, hogy az óvoda saját konyháján, helyben főznek, rövidebb az óvoda nyitvatartási ideje és nem jellemző náluk a többszintű külső ellenőrzés (minőségbiztosítást működtetnek).

Az élménydús napot Ebeden folytattuk, ahol szívet melengető fogadtatásban volt részünk. Először a Polgármesteri Hivatalban vendégeskedtünk. A polgármester, Nagy Tibor községtörténeti ismertetője után látogatást tettünk a helyi, egycsoportos, családias óvodában. Az épületet az egyháztól vásárolta meg az önkormányzat, így lehetőség nyílott arra, hogy Magyarország is támogassa az óvoda fejlesztését, felújítását. Közvetlen, oldott szakmai beszélgetés részesei lehettünk. Az óvodavezető az általa készített őszi asztaldíszekkel lepett meg bennünket.

A napot megkoronázták a helyi gasztronómiai specialitások. Lehetőségünk nyílt megkóstolni a sztrapacskát és a knédlit. A hazaindulás előtt lesétáltunk a Dunához és belefeledkeztünk az esztergomi bazilika pompás látványába. Örömmel tapasztaltuk azt is, hogy a párkányi sétáló utca gyönyörűen felújított.

A tartalmas napot és vendéglátóink kedvességét saját készítésű ajándékokkal valamint a Kispesti Polgármesteri Hivatal által biztosított ajándékokkal köszöntük meg. Bízunk benne, hogy tovább tudjuk ápolni a jó kapcsolatot a szlovákiai kollégáinkkal.

Mecznerné Kovács Ágnes, a Kispesti Mese - Vár Óvoda óvodapedagógusa