VELÜNK TÖRTÉNT...  2017. november 27.      1,068
Figyelem: a cikk archív, ezért elavult információkat tartalmazhat.

A dán derű nyomában

Nemzeteket bemutató sorozatának 11. részeként Dán napot tartott a Wekerlei Kultúrház szombat délután. Felmérések alapján az „Európa legboldogabb nemzete” címet Dánia eddig háromszor nyerte el, legutóbb 2016-ban. A WKK-ban rendezett Dán nap arra a kérdésre is kereste a választ, vajon mitől boldogok a dánok.

A dán derű nyomában
A képre kattintva galéria nyílik. (36 kép)

A megnyitón Bogdán Ágnes, a Dán Királyság Magyarországi Nagykövetségének kulturális attaséja megköszönte a rendezvényt a szervezőknek, és beszélt a nagykövetség által kölcsönzött kiállítási anyagról, mely Dániát egyebek mellett, mint biciklis nemzetet mutatja be.

Gajda Péter, Kispest polgármestere is köszöntötte a megjelenteket, és elmondta, hogy Dánia hatásával először legtöbben gyermekkorukban a legó révén találkoznak, ami szintén nagy boldogságot okoz a gyerekeknek.

Burány Sándor országgyűlési képviselő beszédében többek között arról is beszélt, hogy Dániában kiemelt az egymás, a közösség és a nők iránti tisztelet, és stílusosan sok boldogságot kívánt az egybegyűlteknek.

Szabó Mária, az intézmény igazgatója köszönetet mondott az együttműködőknek és a rendezvény közreműködőinek, valamint a támogatóknak. Ezután kiosztották az „Andersen nyomában” című rajzpályázat 8 díjazottjának a Skandináv Ház Alapítvány által adományozott ajándékokat. A kiállításra 118 alkotás érkezett be, melyeket a WKK-ban ki is állítottak.

A rendezvény sokszínű kínálatában felnőttek és gyermekes családok egyaránt megtalálták az őket érdeklő elfoglaltságot. A felnőttek részére több ismeretterjesztő előadással készült a kultúrház. A „hygge” életérzésről, melyről nemrégen a Kossuth Kiadó gondozásában könyv is jelent meg, izgalmas kerekasztal beszélgetést rendeztek. Carina Bagge, az ELTE Skandináv Nyelvek és Irodalmak Tanszékének lektora, Galambos Attila szerkesztő, a Skandináv Ház Alapítvány kuratóriumi tagja és Varga Veronika, az alapítvány alapító tagja boncolgatták a témát a közönség bevonásával.

Kovács Zsigmond, a Magyar Konyha egyik kiváló újságírója, aki maga is sok évet töltött Dániában, teljes spektrumában tárta elénk a hagyományos és a mai dán konyha sajátosságait, sok szép fotóval illusztrálva.

A Study in Denmark munkatársai a Dániában továbbtanulni vágyó fiataloknak és szüleiknek, illetve a megjelent pedagógusoknak tartottak széles körű tájékoztatót.

A gyerekek szintén sok program közül választhattak. Legizgalmasabbnak a viking bemutató bizonyult, amelyet jól megtermett, korabeli ruhába öltözött és felfegyverkezett viking harcosok tartottak az udvaron ismeretterjesztéssel egybekötve. A fabrikálni vágyók színes drótokból kis biciklit hajtogattak, mely aztán kulcstartóként is funkcionált, viking ékszereket állítottak elő és eredeti dán szívet is készítettek.

A Babos Bábos Társulat az „Az északi manók varázslatos élete” címmel bábos meseelőadást tartott a gyerekeknek.

A záró programban az IttésMost Társulat négy színészének sziporkázó improvizációs játékán mulathatott a kitartó közönség.

A programot a Skandináv Ház Alapítvány támogatta, akik kvízjátékot is hoztak, és nap vége felé a játékos kedvű és szerencsés látogatók plusz jutalomban részesültek.

Természetesen az ország gasztronómiájáról nem csupán előadást halhattak a jelenlévők, meg is kóstolhatták az ínyenc, gazdagon megrakott dán szendvicseket, a dán kekszet és a híres Tuborg sört.

Könyvkínálatról a Kossuth Kiadó és az Animus Kiadó gondoskodott, a kínálatban szerepeltek a gyönyörű Andersen mesekönyvek, a dán krimik és természetesen a hyggéről szóló kötet is.

A programot Kispest Önkormányzata és a WEKKA – Wekerlei Kulturális Közhasznú Alapítvány támogatta.

Az Andersen nyomában című rajzpályázat nyertesei:

I. kategória (6-9 évesek):
1. helyezett: Németh Kata - Erkel iskola, 1/B
2. helyezett: Tenke Márton - Pannónia iskola, 9 éves
3. helyezett: Molnár Borbála - Erkel iskola, 1/B

II. kategória (10-14 évesek):
1. helyezett: Fejes Milla Ilona - Puskás iskola, 10 éves
2. helyezett: Balogh Csaba Benjamin - Puskás iskola, 10 éves
3. helyezett: Szóga Lőrinc - 11 éves

Különdíjasok:
Debreczeni Zsófia - 6 éves
Tömpe Hanga - Erkel iskola 1/B

Wekerlei Kultúrház