VELÜNK TÖRTÉNT...  2018. május 28.      1,165
Figyelem: a cikk archív, ezért elavult információkat tartalmazhat.

„IKSZ BÖRZE”– avagy diákok találkozása a fogadó intézményekkel

Rohanó világunkban saját magunkra is alig van időnk, nemhogy más/mások megsegítésére. Sokan emiatt nem is értik az iskolai közösségi szolgálat lényegét. Fontos, hogy ez megváltozzon és egy pozitív gondolat társuljona közösségi szolgálat kifejezéshez. Meg kell változtatnunk a diákok felfogását is, világlátást a tekintetben, hogy azzal, hogy a másikért teszünk valami jót, nem csak az adott teendőinket látjuk el – amit az érettségi feltételéül szabtak - és szerzünk örömet esetleg egy gyermeknek, idősnek, állatnak, hanem rájuk is nagyon nagy hatást gyakorol. Szeretnénk elérni, hogy idővel belássák: tényleg jobb adni, mint kapni. Ezt a célt szolgálta a Köznevelési törvény is, amely 2016 évtől az érettségi feltételeként 50 óra közösségi szolgálatot írt elő.

„IKSZ BÖRZE”– avagy diákok találkozása a fogadó intézményekkel
A képre kattintva galéria nyílik. (11 kép)

Mindezek a célok elérése érdekében, az állásbörzék mintájára szerveztünk május 25-én egy találkozási lehetőséget, a közösségi szolgálatot fogadó szervezetek és a diákok között, mert fontosnak és nagyon aktuálisnak tartjukaz intézmények közvetlen megismertetését és ez által kedvező benyomást keltve a diákokban. Szerettük volna elérni, hogy aki eddig rossz véleménnyel volt a közösségi szolgálattal kapcsolatban, az is úgy távozzon a börzéről, hogy „na, igen ez hasznos, jó dolog volt és ide szeretnék jelentkezni!”

Célunk volt az is, hogy minél szerteágazóbb kínálatot mutassunk be a börzén jelen lévő – a közösségi szolgálatban részt vevő - gimnáziumi 11osztálya számára. Amellett, hogy mind a diákok, mind a szervezetek közelebb kerüljenek egymáshoz, fontos az is, hogy jobban megismerjék egymást, s ezáltal, szívesebben vállaljanak szolgálatot az adott intézménynél.

Az iskolában előttefigyelemfelkeltő plakátotraktunk ki, aminek elkészítése közben arra törekedtünk, hogy nekik mi tetszene, és tényleg mi keltené fel a figyelmüket. De megjelentettük az iskolai közösségi szolgálati facebook csoportban is.

Meghívott intézmények névsora:
- Wekerlei Kultúrház és Könyvtár
- Greenpeace
- „Segítő Kéz” Kispesti Gondozó Szolgálat
- Kispesti Uszoda
- BRFK és a XIX. ker-i Rendőrkapitányság
- Fedák Sári Színház
- Kispesti Munkásotthon Művelődési Ház
- AFS Magyarország Nemzetközi Csereprogram Alapítvány
- Rákosmenti Mezei Őrszolgálat
- Dél-Pesti Polgárőr Egyesület
- Mészáros Lőrinc úti Idősek Otthona

A megjelent körülbelül 330 diáknak is szerettük volna megmutatni, hogy milyen sokszínű és emberközeliek az intézmények. Az osztályok egy külön időbeosztás szerint, félórás váltással vettek részt a börzén. Nagyszerű szervezetek, gondosan jól megtervezett programokkal, lehetőségekkel várták a diákokat. Úgy gondoljuk, hogy tartalmas programokat, lehetőségeket kínáltak fel.

Az eredményekről reméljük kézzelfoghatóbb szolgálati sikereket is fel tudunk majd mutatni, addig is beszéljenek erről a fotók.

Oláh Ilona közösség szolgálati kapcsolattartó