VELÜNK TÖRTÉNT...  2018. október 17.      1,112
Figyelem: a cikk archív, ezért elavult információkat tartalmazhat.

Óvónénik a Vass iskolában

Az Oktatási Hivatal BP POK szakmai koordinációjával megszervezett esemény zajlott 2018. október 9-én az Oktatási Hivatal Bázisintézményében.

Óvónénik a Vass iskolában
A képre kattintva galéria nyílik. (5 kép)

Az óvoda-iskola átmenet segítése, a beilleszkedés megkönnyítése rendkívül fontos és sarkalatos kérdés a pedagógiában, mind az óvodapedagógusok, mind pedig a tanítók szempontjából. Abban minden érintett egyetért, hogy a váltást leginkább az egyéni bánásmód, a gyermek személyiségére szabott fejlesztés segítheti.

Éppen ezért hagyomány nálunk már évek óta, hogy meghívjuk elsőseink óvópedagógusait egy formalitásoktól mentes, kötetlen „együttgondolkodós” délelőttre.

Ezek az alkalmak lehetőséget teremtenek arra, hogy a konkrét gyerekeket érintő konzultációkon túl általános tapasztalatokat is megosszunk egymással, ötleteket gyűjtsünk.

Ezért is nyitottuk meg „Mit tudok már?” elnevezésű eseményünket a bázisintézményi hálózat révén nagyobb körben is, alkalmazkodva egyben idei bázisintézményi fő célunkhoz: szeretnénk egyfajta ötletbörzeként minél több tapasztalatot, a napi pedagógiai gyakorlatban alkalmazott technikát, módszert megismerni, továbbadni.

A program során a résztvevők megnézhették a gyerekeket egy–egy rövid óraszelet során iskolai környezetben, majd ezt beszélgetés követte.

A foglalkozásokon elsősorban azt szerettük volna megmutatni, mi milyen eszközökkel igyekszünk elérni, hogy gyerekeink úgy váljanak valóban iskolássá, hogy ez a folyamat minél zökkenőmentesebb legyen számukra.

Az óraszeleteket követő beszélgetés során egyrészt megbeszéltük a látottakat, általánosságban, valamint egyénre szabva is (a legtöbb gyereknek itt volt a korábbi óvodapedagógusa), másrészt igyekeztünk tapasztalatokat gyűjteni más iskolák, óvodák gyakorlatából, élményeiből.

Vendégeink gyakorlatiasnak, hasznosíthatónak értékelték a programot, és mi magunk is sok új információt, ötletet szereztünk.

Ostrowskiné Papp Éva bázisintézményi koordinátor