VELÜNK TÖRTÉNT...  2019. április 08.      1,214
Figyelem: a cikk archív, ezért elavult információkat tartalmazhat.

Győzelem a németországi tanulmányi versenyen

Nagy az öröm a Kispesti Deák Ferenc Gimnázium 9. B. osztályában! Gutmayer Helga német tanárnő és Vörösmarty Balázs osztályfőnök tanítványai elindultak az Észak-Rajna-Vesztfália tartomány által kiírt tanulmányi versenyen, és első helyezést értek el. Az idén 66. alkalommal rendezték meg a versenyt, melynek címe, Találkozás Kelet-Európával.

deak-siker

A diákok az Európa – A jövőhöz szükség van a múltra témakört választották. A pályamunka címe mély igazságot hordoz. Hiszen már Wilhelm von Humboldt is megmondta, hogy „Csak aki ismeri a múltat, annak van jövője”. Az osztály a Tisza cipőről készítette el pályamunkáját. A gyerekeknek számos jó ötletük volt ezzel a témával kapcsolatban. Reklámfilmet forgattak a Kós Károly téren, természetesen németül, hiszen a pályázatot német nyelven kellett beküldeniük. Interjút készítettek a Tisza Cipő Zrt. vezérigazgató-helyettesével, itt szponzorációként kaptak egy cipőt, amelyet a gyerekek kidíszítettek és békeüzenetként küldték el a pályázati anyaggal együtt.

Az idén ugyanis 30. évfordulója lesz a berlini fal leomlásának. Ebből az alkalomból készült a békeüzenet, hiszen az a folyamat, amely a berlini fal leomlásához, majd Németország újraegyesítéséhez vezetett, Sopronnál kezdődött a páneurópai piknikkel. Erre nagyon büszkék a diákok.

A pályamunkát egy horvátországi és egy német partneriskolával nyújtották be. Az Isztria szigetén lévő Dr. Mate Damarina iskolával és a recklinghauseni Otto-Burrmeister Realschule nevű iskolával kezdettől fogva jól működött a kapcsolat. Karácsonyra a Kispesti Deák Ferenc Gimnázium 9. B. osztálya a pályázati anyag mellé meglepetésként egy-egy doboz szaloncukrot is küldött a partnerosztályoknak, ami óriási sikert aratott.

Gutmayer Helga tanárnőt és az osztály képviselőjét a tanulmányi verseny rendezői egy hétre meghívták Münsterbe. Itt kerül majd sor az ünnepélyes díjkiosztó ünnepségre.

Kispesti Deák Ferenc Gimnázium 


deak-siker02