VELÜNK TÖRTÉNT...  2019. április 09.      955
Figyelem: a cikk archív, ezért elavult információkat tartalmazhat.

Modern oktatás digitális eszközökkel – Jelen és jövő konferencia pedagógusoknak

Immáron harmadik alkalommal került megrendezésre április 5-én a Jelen és jövő – okos eszközök és számítógépek az oktatásban elnevezésű konferencia, melynek főszervezője az innovatív módszerek iránt elkötelezett Kispesti PuskásFerenc Általános iskola volt. A modern oktatási eszközöket és az ahhoz kapcsolható módszereket bemutató szakmai rendezvény számos pedagógust vonzott nemcsak a főváros, hanem az ország számos más településéről is.

Modern oktatás digitális eszközökkel – Jelen és jövő konferencia pedagógusoknak
A képre kattintva galéria nyílik. (17 kép)

Az első Jelen és jövő konferencia 2017-ben került megrendezésre a Kispesti Munkásotthonban azzal a szándékkal, hogy a Külső-Pesti Tankerületi Központ intézményeiben dolgozó pedagógusok betekintést kaphassanak a jelen és jövő oktatástechnológiai eszközeibe és az ahhoz kapcsolódó módszerekhez. Az első két konferencia sikerére alapozva az idei konferencia már szélesebb körben került meghirdetésre; ennek megfelelően a Kispesti Puskás Ferenc Általános Iskolában megrendezett konferenciára több mint 260 fő regisztrált.

A konferencia megnyitóján Bak Ferenc a Külső-Pesti Tankerületi Központ igazgatója és Vinczek György alpolgármester köszöntötte a résztvevőket, beszédükben mindketten kiemelték a digitális eszközök oktatásban betöltött szerepének fontosságát és hatékonyságát. A megnyitót követő első plenáris előadást Dr. Fehér Péter tartotta, aki a gondolkodásfejlesztés, a robotika és a programozás fontosságát emelte ki. Dr. Buda András a megváltozott tanulási környezetekről beszélt, részletes példákkal illusztrálta a tanítási folyamatban alkalmazható módszerek különböző szintjeit. Dr. Námesztovszki Zsolt a Szabadkai Magyar Tannyelvű Tanítóképző Karról érkezett, beszédében számos, az oktatási folyamatban alkalmazható gyakorlatias módszert és eszközt mutatott be a pedagógusoknak.

A plenáris előadásokat követő ebédszünetben a résztvevők különböző kiállítók termékeivel és szolgáltatásaival ismerkedhettek meg. A délutáni program tizenegy párhuzamos workshopot vonultatott fel, melyek az IKT-val (információs és kommunikációs technológia) támogatott tanulás és tanítás széles spektrumát fedték le. A pedagógusok 90 perc hosszúságú szakmai műhelyeken tevékenykedhettek és kaphattak betekintést – többek között – a kiterjesztett valóság (AR), a robotika (padlórobotok, Edison robotok), az idegennyelv-oktatás, a tabletek, és az intézményi szintű digitális átállás témakörébe.

A konferencia pénzügyi hátterét a Külső-Pesti Tankerületi Központ biztosította, a szakmai lebonyolítást pedig az IKT MasterMinds kutatócsoport támogatta. A megjelent pedagógusok pozitív visszajelzései alapján, szükség van az ilyen jellegű szakmai rendezvényekre, melyet a résztvevők magas száma is egyértelműen alátámaszt.

Czékmán Balázs