VELÜNK TÖRTÉNT...  2019. július 15.      1,479
Figyelem: a cikk archív, ezért elavult információkat tartalmazhat.

A Gránit-kiállításon jártunk

A Kispesti Helytörténeti Gyűjtemény kiállítását tekintettük meg klubtagjainkkal július 11-én a Nagy Balogh János Kiállítóteremben (Ipar, forma, háztartás. A "kispesti Gránit gyár" konyhai készletei és reklámárui 1924-1948).

A Gránit-kiállításon jártunk
A képre kattintva galéria nyílik. (4 kép)

(Fotó: Varga László)

A tárlat a „kispesti Gránit” gyár mindennapokra tervezett edényeit, használati cikkeit mutatja be. Gazdag és változatos forma- és mintakészlete szemet gyönyörködtető és mai napig meglepően modern. Valószínűleg nincs olyan háztartás, melybe ne került volna Gránit-bögre, csupor, fűszertartó, tál, korsó, kávé- és teakészlet, tortatál, melyeknek gazdag mintakészletét és formavilágát csodálhattuk meg, vehettük kézbe.

A gyár 1922-ben alakult meg, építését 1923-ban kezdik meg Kispesten, a lajosmizsei vasút mentén. Az építkezés és a kísérleti gyártás után, 1924. tavaszán kezdi meg a termelést. A gyár, megnyitása pillanatában Európa egyik legnagyobb és legmodernebb kőedénygyára. Nagyságrendje jól példázza az erre az iparágra is jellemző modernizációt, a technikai fejlődés megugrását.

A kiállítást a Kispesti Helytörténeti Gyűjtemény munkatársa, Mohay Orsolya mutatta be számunkra. Köszönjük a tárlatvezetést! Nagy élmény volt a klubnak a kiállítás.

Bernát Zsuzsanna közösségi civilszervező
VGYKE – Kispest Lámpásai