VELÜNK TÖRTÉNT...  2019. július 24.      649
Figyelem: a cikk archív, ezért elavult információkat tartalmazhat.

Bölcs Bagoly pályázat

Összefoglaló az NTP-OTKP-18 számú tehetséggondozó pályázati program megvalósulásáról a Kispesti Mézeskalács Művészeti Modell Óvodában. A 2018/2019-es nevelési évben is szerveztünk tehetségműhelyeket tanköteles korú óvodásaink számára.

Bölcs Bagoly pályázat
A képre kattintva galéria nyílik. (5 kép)

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma megbízásából az Emberi Erőforrás Támogatáskezelő a Nemzeti Tehetség Program keretében nyílt pályázatot hirdetett a hazai és határon túli óvodai tehetség-kibontakoztató programok támogatására.

Nagy örömünkre ezen a pályázaton a ,,Bölcs Bagoly” természettudományos tehetséggondozó műhely programjának magasszintű megvalósításához 1.000.000Ft támogatást kaptunk.

A program rövid bemutatása:
Első élményszerző programunkon a Magyar Természettudományos Múzeumba látogattunk el. A továbbiakban heti rendszerességgel szerveztünk természettudományos témakörben - interperszonális, intraperszonális - képességek fejlesztésével foglalkozásokat. Témáink közé tartoztak a környezetünkben élő állatok és növények, hazánk erdeinek élete, az évszakok, Föld bolygónk az univerzum távlatából. Foglalkoztunk négy természeti elem: a föld, a levegő, a fény és a víz tulajdonságaival. Szóba került a természetes vizek szennyezése, a szelektív hulladékgyűjtés, a környezetvédelem, az újrahasznosítás. Létrehoztunk az óvoda udvarán egy ,,Bagolykás” kiskertet. Ültettünk virágokat, konyhakerti növényeket, gyógynövényeket, és a gyerekek megismerkedtek ezek hasznával, jótékony tulajdonságaival, valamint kártevőikkel, és a természetes növényvédelemmel.

A pályázat jóvoltából további élményszerző programokat is szervezhettünk a gyerekeknek. Jártunk a Meteorológiai Megfigyelő Állomáson, a Hulladékkezelő központban, a Fővárosi Állat- és Növénykertben és a Budakeszi Vadasparkban.

A gyerekek és a szülők részéről rengeteg pozitív visszajelzést kaptunk. Sokat meséltek otthon a foglalkozásokról, amit hétről-hétre izgatottan vártak. Egész évben lelkesek, motiváltak voltak, így a fejlesztés, a tudásanyag befogadása pozitív légkörben jöhetett létre. Mi óvodapedagógusok arra törekedtünk, hogy programunk minél játékosabban, érdekesebben jöhessen létre, rengeteg kísérlettel, hogy a gyerekek tapasztalás útján fogadják be az új információkat.

A tehetségnap betekintést engedett a szülők számára is a ,,műhelyünk titkaiba”, amit nagy érdeklődés övezett.

A pályázati támogatásból beszerzett anyagok, eszközök a további műhelymunkák során is használatba kerülhetnek, gazdagítva ezzel még több kisgyerek tudását, így a jövőben is nagy hasznára válik óvodánknak. A rengeteg információt pedig, amit ezek segítségével elsajátítottak még az iskolában is kamatoztathatják.

Köszönjük, hogy ilyen magas színvonalon valósíthattuk meg tehetségműhelyünk programját.

Vilonya Ágnes óvodavezető

emmi02   emet      ntp