VELÜNK TÖRTÉNT...  2019. november 05.      657
Figyelem: a cikk archív, ezért elavult információkat tartalmazhat.

Nagy csaták Kispesten

Sakktörténeti három nap részese volt az, aki ellátogatott a szépen felújított Chesscom Hotelbe november 1-3. között.

sakk01

Az öt ország részvételével lezajlott IV. Ádám György és II. Ősz Gábor emlékverseny résztvevői között üdvözölhettük ugyanis Jamaica sakkversenyzőit. A kis Karib-tengeri szigetország képviselői még sohasem jártak hazánkban, és a hattagú küldöttségük végig nagy népszerűségnek örvendett. Tanulni, világot látni jöttek, és hálásak voltak a Barcza Gedeon SC (BGSC) vendéglátásáért. Kis csapatuk jól érezte magát a mínusz hatórás időeltolódás ellenére, s a jövőben talán Bob Marley és Usain Bolt hazájában találkozunk velük.

A torna során három különböző időbeosztású műfajban versengtek a játékosok. A körmérkőzéses, ötfordulós U16 csapatversenyben papírforma eredmény született. Lengyel sakkbarátaink végig vezetve magabiztosan nyerték a kupát a házigazdák és a Pénzügyőr gárdája előtt. A BGSC együttesében Tóth Nikoletta, Kozsik Bende, Kelemen Szabolcs és Kovarikova Mária egyaránt 2. tábladíjas lett.

A svájci rendszerű "Rapid" versengésben szintén lengyel győzelem született, a rendkívül tehetséges 10 esztendős Warchol Kamil végzett az élen 5 partiból 4,5 ponttal, megelőzve két négypontost, a házigazda Palczert Botondot és a szlovák Pekar Karolt.

A zárónapon 11 körös "Villámversenyre" került sor, ahol a hazai csapat versenyzői játszották a főszerepet. Az első helyen előállt holtverseny - segédpont-számítással - Kelemen Szabolcs javára dőlt el, de Palczert Mátyás is kiválóan játszott, 8.5 pontjuk önmagukért beszélnek. Nem sokkal maradt el tőlük Palczert Botond (7,5 pont) és a 9 éves Hajdu Márton sem (6,5 pont).

Az eredményhirdetés során szinte minden gyerek kapott értékes ajándékokat, köszönhetően Kispest és Kőbánya önkormányzatának, a Sakkmed 2005 Kft-nek, valamint a Magyar Sakkszövetségnek. A versenyzők étkezését a Bujdosó Székely vendéglő biztosította hagyományosan magas színvonalon. A torna lelkes főszervezője, Grimm György a BGSC egyesületi elnöke így elégedetten zárhatta be az eseményt, és egyúttal jövőre is meghívta a külföldi delegációkat Kispestre!

sakk02

IV. Ádám György Emlékverseny (Csapat)

1. UKS Pionier (POL) 16,5 p.
2. Barcza Gedeon SC (HUN) 14 p.
3. Morihana PSE (HUN) 11,5 p.
4. Liptovska sachova skola (SVK) 9,5 p.
5. Esztergomi SC (HUN) 4,5 p.
6. International Team (Jamaica-Szerbia-POL) 4 p.

II. Ősz Gábor Emlékverseny (Egyéni)

Rapid
1. Warchol Kamil (UKS) 4,5 p.
2. Palczert Botond (Barcza) 4 p.
3. Pekar Karol (Liptovska) 4 p.

Blitz
1. Kelemen Szabolcs (Barcza) 8,5 p.
2. Palczert Mátyás (Barcza) 8,5 p.
3. Pekar Karol (Liptovska) 8 p.

Összetett (Rapid 2x + Blitz)
1. Pekar Karol (Liptovska) 16 p.
2. Palczert Botond (Barcza) 15,5 p.
3. Warchol Kamil (UKS) 15,5 p.

Női
1. Sulyok Eszter (Morihana) 13 p.
2. Korenova Simona (Liptovska) 13 p.
3. Tóth Nikoletta (Barcza) 11,5 p.

Jakobetz László