VELÜNK TÖRTÉNT...  2019. december 16.      1,189
Figyelem: a cikk archív, ezért elavult információkat tartalmazhat.

Karácsonyi készület a Kispesti Görögkatolikus Parókián

Ha az ember valahová meg akar érkezni, mindenképpen útra kell kelnie, s utazni, az utazásban pedig egyre inkább odafigyelnie a megérkezésre. Mi magunk is hosszú útra indultunk ebben a karácsonyi böjti időszakban Kispesten, hogy megérkezhessünk karácsony ünnepéhez, Krisztus születéséhez.

Karácsonyi készület a Kispesti Görögkatolikus Parókián
A képre kattintva galéria nyílik. (9 kép)

Ez az időszak a várakozás és a készület ideje, ennek megfelelően nem ölbe tett kézzel várakoztunk, hanem igyekeztünk az igaz készületet együtt átélni, egymást segítve, egymást megerősítve. A készület, a böjt ideje 40 nap, de ahogy ma az már sokszor szokássá válik, tartottunk mi is nulladik és azt megelőző napokat.

November 10-én hatgyertyás adventi koszorúkat készítettünk és áldottunk meg, majd vittünk haza otthonainkba, hogy azok köré gyűlve családjainkkal imádkozhassunk hétről hétre.

November 17-én volt parókiánk templombúcsúja a hazavárás jegyében, hiszen mind Ábel püspök atya, mind Sándor atya szolgált parókusként közösségünkben, de velünk ünnepelt Zuró József ajaki parókus atya is, s a mindig velünk lévő Izsák és Tamás atyák is. A meghitt és közvetlen ünnepet a liturgia után az udvaron folytattuk sok-sok személyes beszélgetésben, egy közös ebéd és finom sütemények kísértében.

November 24-én az elsőáldozásra készülő gyermekeinket vezették be szüleik az Isten házába. Ahogy Joákim és Anna Máriát, úgy ők is a gyermekeiket ajánlották fel az Istennek.

December 8-án, Szent Miklós ünnepkörében gyermekeinkkel együtt várakoztunk Miklós püspökre, akit versekkel és énekekkel köszöntöttünk. Természetesen Szent Miklós ismét bebizonyította jószívűségét, s megajándékozta gyermekeinket.

December 15-én volt parókiánk karácsonyi lelkigyakorlata, amelyet Dr. Gájer László atya, a PPKE-HTK filozófia professzora tartotta. Utána mézeskalácssütésre és fogyasztásra, illetve forralt bor és forró teára vártuk a kedves testvéreket a parókiára, hogy az együtt töltött percek még közelebb vigyenek mindannyiunkat karácsony ünnepéhez.

Köszönet mindazoknak, akikkel együtt élhettük át ezeknek az alkalmaknak a meghittségét, közösség kovácsoló és megtartó szeretetét. Köszönet a sok-sok támogatásért, a jó szóért, amelyek bennünket is megerősítettek. Köszönet mindazoknak, akik imádsággal kísérték ezeket a készületi napokat, akik folyamatosan jelen vannak templomunkban a szép szertartásokon. Köszönet azoknak, akik odaajándékozták idejüket a karácsonyi szent gyónás elvégzésekor.

Ha áldott az út, áldott a megérkezés is. Reméljük, hogy mindannyian részesülhettünk ezekben a napokban az Isten bőséges áldásában, s kívánjuk mindenkinek, hogy ez az áldás legyen velünk életünk minden pillanatában.

Most már egészen karácsonyra figyelünk, így szeretettel hívunk mindenkit a karácsonyi szertartásokra (templomunk címe: 1195 Budapest, Kossuth Lajos u. 10/a.)!

Karácsonyi szertartási rend:

- December 24. Kedd Karácsony vigíliája
7.30 Királyi imaóra, utána Nagy alkonyati Istentisztelet Nagy Szent Bazil liturgiájával
15.00 Pásztorjáték
15.30 Szent Liturgia
- December 25. Szerda Karácsony 1. napja
Jézus Krisztus születése
9.30 Pásztorjáték
10.00 Szent Liturgia
17.00 Vecsernye
- December 26. Csütörtök Karácsony 2. napja
Mária Istenanyaságának ünnepe
9.15 Utrenye
10.00 Szent Liturgia
- December 27. Péntek Karácsony 3. napja
Szent István első vértanú, diakónus ünnepe
9.15 Utrenye
10.00 Szent Liturgia
- December 29. Vasárnap
9.15 Utrenye
10.00 Szent Liturgia
- 2019. december 31. Kedd
16.00 Évvégi hálaadó Szent Liturgia
- 2020. január 1. Szerda
Jézus Krisztus körülmetélésének és Nagy Szent Bazil főpap ünnepe
9.15 Utrenye
10.00 Szent Liturgia
Vízkereszti szertartási rend
- Január 3. Péntek előünnep
18.00 Királyi imaórák
- Január 5. Vasárnap előünnep
9.15 Utrenye
10.00 Szent Liturgia
17.00 Csonka Nagy alkonyati Istentisztelet - előesti vízszentelés
- Január 6. Hétfő Vízkereszt
18.00 Szent Liturgia, vízszentelés

Vízkereszt ünnepével elkezdődik a házszentelések időszaka. Szeretettel látogatom meg a kedves testvéreket és családjaikat, hogy az Isten áldását otthonaikba is elvihessem. Időpontot egyeztetni lehet személyesen, illetve telefonon (06 30 470 0038) is.

Megköszönve az együtt-utazást kívánunk mindenkinek áldott, békés karácsonyt!

Zuró József parókus