VELÜNK TÖRTÉNT...  2020. január 23.      789
Figyelem: a cikk archív, ezért elavult információkat tartalmazhat.

Fehér Sándorra, a Costa Concordia hegedűsére emlékeztünk

Nyolc évvel ezelőtt, 2012. január 13-án nyelte el a tenger Fehér Sándort – az ő emlékére gyújtottak gyertyát január közepén a Romák Felzárkóztatásáért Egyesület tagjai és vendégei a Kispesti Kaszinóban.

romfel-megemlekezes01

A közös emlékezésen a 38 évesen elhunyt zenész és tanár nagynénje, Lakatosné Fehér Erzsébet beszélt a hős fiatalemberről.
„Drága unokaöcsém, Fehér Sándor elveszésének emlékére jöttünk ma itt össze. Sanyi a kispesti temetőben nyugszik, ahol a rokonai.
Szívből köszönöm Önöknek, hogy megtisztelnek a jelenlétükkel! Hálásan köszönöm Losó Györgyné Melindának, az Egyesület elnökének, hogy ezt lehetővé tette!

Sanyikám egy nagy zenész dinasztia kiemelkedő tagja. Amikor még minden szállodában és étteremben szólt a magyar cigányzene (az 1990-es évekig), szinte minden zenekarban volt egy muzsikus a Fehér családból. De a világ minden táján játszottak. Édesapja és nagyapja szintén hegedűsök voltak. A nagyapja, aki közel 40 évig a Duna Interkontinental szálloda vezető prímása volt, édesanyámnak volt az édestestvére. Sajnos, hihetetlen módon, pár hónap leforgása alatt, mind a három Fehér Sándor elhagyta a földi világot. A legfájdalmasabb volt a fiatal, életerős, sikerek előtt álló 38 éves elvesztése, aki hősként segített másokon!

Mi, Tamás fiammal nagyon szoros rokoni kapcsolatot ápoltunk ővele – közös hegedűtanáruk volt a Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskolán: Bächer Anna. Kettőjük diplomahangversenyét együtt ünnepeltük. Sanyikám esküvőjén férjem, Lakatos János volt az esküvői tanú. Ők nagyon jó baráti kapcsolatban voltak egymással. Mivel a férjem a muzsikálás mellett hangszerész is, rendszeresen javította a hegedűjét, vonóját.

Mielőtt Sanyi kiutazott a hajóútra, telefonon felhívta a férjemet, hogy elköszönjön. Majd' két órát beszélgettek , sok mindenről, Sanyi válásáról is. Meg arról, hogy a hajózás már nagyon kifárasztotta. „Ez lesz az utolsó utam” - mondta. Szeptemberben meghívást kapott Amerikába - azt tervezte, hogy majd ott fog tanulni és tanítani.”

Az utolsó út végét az újságok is megírták: a Costa Concordia hajó, amelyen Fehér Sándor muzsikált, 2012. január 13-án Giglio szigete közelében léket kapott. A baleset halálos áldozatai között egy magyar is volt: Fehér Sándor hegedűs, aki nem saját magát sietett menteni, hanem a kétségbeesett gyerekeknek segített mentőmellényt húzni, nyugtatgatta őket. Azután még visszament a kabinjába – talán a hegedűjéért... -, de a hajóba betörő víz elsodorta.

Fájdalommal, büszkeséggel, kegyelettel emlékezünk rá.

Romák Felzárkóztatásáért Egyesület 

romfel-megemlekezes02