KISPEST DÍSZPOLGÁRAI   2012. április 26.

1999 - Vénusz Gyula

(1935 - 2003)

Kispesten született egy régi iparoscsalád leszármazottjaként. A Kispesti Deák Ferenc Gimnázium és az esztergomi főiskola után a Budapesti Hittudományi Akadémián folytatta tanulmányait. Hamarosan átvette elhunyt édesapja kőfaragó üzemét. Szakmunkás oklevelet szerzett, majd a mestervizsgát is letette. A 80-as években már elismert iparosként vállal közéleti szerepet. Kiemelkedő szakmai munkájáért egyre több elismerésben részesült. Az építő és kőfaragó mestere négy alkalommal kapta meg a "Budapestért" zászlót, majd 1985-ben "Az Ipar Kiváló Mestere" címmel tüntették ki. A rendszerváltást követően tagja lett a Kispestért Emlékmű Alapítvány kuratóriumának, elnökségi tag a Honvéd Baráti Körben, alelnöke a Kispesti Társaskörnek. A Budapesti Kézműves Kamara elnökeként és az IPOSZ országos elnökségének képviselőjeként dolgozott.

"Elhunyt Vénusz Gyula, Kispest díszpolgára
1935-ben született Budapesten, de általános iskolába már Kispesten járt és a Deák Ferenc Gimnáziumban végzett. Teológiát hallgatott, de a Rákosi-rendszer nem engedte meg pappá szentelését, mert Vénusz Gyula is áldozata lett az ún. "kispapok perének". Közel egy évet töltött fegyintézetekben. 1956-ban eltávolították a szemináriumból és az egyetemről is. 1964-ben kötött házasságot, és három gyermeke, Gellért, Bernadett és Gergely jelentette neki a családi harmóniát, mert abban az időben, mint kőfaragó, szálka volt a hatalom szemében ugyanúgy, mint a többi mesterlevéllel bíró kézműves kisiparos.
A rendszerváltozás szele olyan energiát hozott ki belőle, ami gáncsoskodóit is meglepte. Alapító tagja, majd később elnöke lett a KDNP kőbányai tagozatának, egyre többet vállalt a KIOSZ, később a Kézműves Ipartestületben, ugyanakkor lakóhelyén, Kispesten ott találjuk a Társaskör alakuló ülésén is. 1990-től tanítani kezd a piaristáknál, tagja lesz a kispesti Szent Ignác Kollégium és Reménység Iskola kuratóriumának, és maradék szabadidejét a Kézműves Kamara elnökségi ülésein tölti és mellette Kőbánya képviselője is egy ciklusban. A lokálpatrióta és hagyományőrző Társaskör elnökeként 1998-ban bekapcsolódik a kőbányai Városháza után a kispesti politikai küzdelembe is, és listát állít a választásokra. Kisberk Imre elhunyta után helyet kapott a Timár Béla polgármester vezette helyi Önkormányzatban is. Díszpolgári oklevelet kapott.
Megvárta Gellért fia pappá szentelését, tudomásul vette legkisebb fia kiválását a családi vállalkozásból, boldog nagypapaként eljátszott a pedagógus pályát választott Bernadett kis unokákkal, és itthagyott bennünket. Örökre. "
Varga László