KISPEST DÍSZPOLGÁRAI   2012. május 10.

2006 - Sebestyén Márta

(1957 -

sebestyen-martaSzületése óta a zene bűvöletében él, édesanyja révén is, aki zenepedagógusként Kodály Zoltán egykori tanítványa volt. Különösen a népdalok világa ragadta meg. Már kislány korában felfigyeltek előadói tehetségére, hatéves korában hanglemezfelvételt készítettek vele. Mára világhírű művész lett, aki a legrangosabb koncert-termekben lép fel.
Minden magyarországi díjat megkapott, amit egy művész elnyerhet: „Az év énekesnője” (1984-ben), „Liszt Ferenc-díj” (1991-ben), „Kossuth-díj” (1999-ben), „Prima Primissima-díj” (2003-ban), „Magyar Köztársaság Érdemrend Középkeresztje” (2005-ben). Olaszországban a Diploma alla Carriera és a Chinciano Fellini díjjal tüntették ki. Énekel a több Oscar-díjjal kitüntetett „Angol Beteg” c. filmben és a Deep Forest Grammy-díjas világzene albumán is.
Szinte nincs olyan ország, ahol Sebestyén Márta ne képviselte volna a magyar kultúrát, akár szólóban, akár zenésztársaival. Énekelt a Japán császár előtt, de a Spanyol király és az Angol uralkodó is megismerhette általa a magyar népdalokat. Igazi kulturális nagykövete hazánknak.
Azon kevés hazai előadóművész közé tartozik, aki változások és változtatások nélkül képviseli a tradicionális magyar kultúrát, itthon és világszerte.
Sebestyén Márta számára az éneklés öröm. Nem könyvekből, hanem kis falvakban élő emberektől tanulta a dalokat, akiktől az az íz is „ráragadt”, amit egyébként sem lehetne tanítani. Koncertjein életre kel a Bartók Béla és Kodály Zoltán által gyűjtött néphagyomány. Számos magyar lakta terület népdalait énekli, többek között somogyi, erdélyi dalokat. Előadói palettáján szerepelnek cigány, zsidó, bolgár, délszláv énekek is.
Tehetsége, varázslatos lénye eredeti jelenséggé avatta.
Akit nem érintett meg a táncház mozgalom, és a népzenével sincs semmilyen kapcsolata, az is fel tudja idézni Sebestyén Márta hangját.
Ennek a lánynak gyöngyök peregnek a torkából – mondta róla egyszer az egyik népszerű magyar énekesnő.
„Ha előadásának páratlan szépsége nem állítja el a lélegzeted, akkor halott ember vagy.” - vélekedett egy angol zenei magazin a világ egyik legjobb énekesének tartott magyar művésznőről.