HÍREK  2015. november 04.      4,198
Figyelem: a cikk archív, ezért elavult információkat tartalmazhat.

Átadták a Kispesti Arany Óvoda új épületszárnyát

További férőhelyekkel bővült Kispest óvodai ellátása. Újabb hetvenöt kisgyereket tud fogadni a felújított, és kibővített Kispesti Arany Óvoda. A tavaly nyáron indult bővítés eredményeként egy 500 négyzetméteres földszinti szárnnyal és egy 250 négyzetméteres emeletráépítéssel gyarapodott az intézmény. Az új részt ma adtak át.

Átadták a Kispesti Arany Óvoda új épületszárnyát
A képre kattintva galéria nyílik. (16 kép)

Párkány Imréné óvodavezető köszöntötte a megjelent vendégeket, köztük Gajda Péter polgármestert, Vinczek György és Kertész Csaba alpolgármestereket, Bogó Józsefné, Szujkó Szilvia, Lackner Csaba, Kránitz Krisztián, Dódity Gabriella és Lazányi Ferenc önkormányzati képviselőket, valamint Nagy Péter humánszolgáltatási igazgatót. Mint mondta, működő óvodában történt a kivitelezés, mégsem okozott semmilyen fennakadást a napi munkában.

Kispest polgármestere arról beszélt, nagyon fontos, és ez cél is, hogy egy-egy intézményt átfogóan tudjon felújítani az önkormányzat. Gajda Péter megköszönte az óvodai dolgozók türelmét, a képviselő-testület tagjainak a támogatását – ugyanis pártállásra való tekintet nélkül egyetértettek a felújításban –, és a hivatal dolgozóinak a segítségét is. Egészségesebb, szebb környezetben lehetnek a gyerekek – hangsúlyozta.

Gajda Péter lapunknak elmondta: Kispest Önkormányzata mindent megtesz azért, hogy tovább javuljon az óvodai ellátás színvonala a kerületben és elég férőhely legyen a kispesti gyerekek nappali gondozására. Mindezek mellett – a hároméves kortól kötelező óvodába járás miatt – további férőhelybővítésen is gondolkodnia kell az önkormányzatnak.

Kiemelkedő és fontos vívmánynak nevezte a polgármester, hogy a kispesti önkormányzat eddig sem kért, és ezután sem kér térítési díjat az óvodákba járó gyerekek szüleitől.

Klement Krisztina a szülői szervezet nevében mondott köszönetet az önkormányzatnak a segítségért, valamint az intézmény dolgozóinak, pedagógusainak és dajkáinak, egyben kiemelte az óvoda példás szakmai munkáját.

Az óvodások (akik az óvoda saját dalára vonultak be) kis zenés, táncos, verses műsorral kedveskedtek a megjelenteknek.

Kispest Önkormányzata több mint 175 millió forintot nyert európai uniós forrásból az óvoda bővítésére, a pályázati támogatáshoz mintegy 80 millió forint saját erőt tett hozzá, így összesen mintegy 255 millió forintba került az építkezés. Az újonnan épült 500 négyzetméteres földszinti szárnyban lépcsőházat, közlekedőt, tornaszobát, három csoportszobát és mozgássérült WC-t építettek. Ide helyezték át a sószobát és egy orvosi fejlesztőt alakítottak ki. A régi részben részlegesen felújították a melegítőkonyhát is. A 250 négyzetméteres emeleti részbe költöztek az irodák, itt lett kialakítva két fejlesztőszoba és egy nevelői szoba is. A bővítés eredményeként további 75 kisgyermek járhat a Kispesti Arany Óvodába.

Kispesten összesen 12 önkormányzati fenntartású óvoda működik, 17 telephelyen, amelyekbe 1803 gyermek jár, idén minden gyermeket el tudott helyezni az önkormányzat. Az óvodákra az állami normatíván felül körülbelül 250 millió forintot költ az önkormányzat. Lehetőségei szerint támogatja az óvodai programok szervezését, lebonyolítását (pl. Föld Napja, Egészségnap, ünnepségek, fakultatív programok, kirándulások).