KÉPVISELŐI PROGRAMOK - HÍREK  2016. április 27.
Figyelem: a cikk archív, ezért elavult információkat tartalmazhat.

Út- és járdakarbantartás Wekerletelepen

Az utóbbi hetekben több olyan üggyel kerestek meg wekerlei lakosok, melyek közérdeklődésre tarthatnak számot, ezért az ezekkel kapcsolatos fejleményekről ezúton szeretnék beszámolni a szélesebb közvélemény előtt.

somogyi laszlone

A 2016. április 7-i általam szervezett Közbiztonsági Fórumon merült felt igény gyalogos átkelő kijelölésére a Corvin krt. – Mészáros L. u. kereszteződésében. Ezzel kapcsolatban a Vagyongazdálkodási és Városüzemeltetési Irodától kapott információk alapján az alábbiakról tudok tájékoztatást adni:

A forgalom szervezése, forgalmi rend változtatása, gyalogátkelőhelyek kijelölése Budapesten Budapest Főváros Önkormányzatának feladatköre, fedezettel is ott rendelkeznek erre a célra, ezért a kérést, a mellékelt jegyzőkönyvvel együtt megküldtük az eljáró kezelő, a Budapest Közút Zrt. részére.

Az ügy kapcsán el kell mondanunk, hogy egy gyalogos átkelőhely kijelölése akár 3-4 millió forintba is kerülhet, az átfutási ideje, mivel hatósági engedélyezéshez kötött, akár több évet is igénybe vehet.

Szintén a Közbiztonsági Fórumon merült fel, hogy az Álmos u. és Baross u. szakaszainak egyirányúsítására, utcák lezárására a Határ úti forgalomtorlódásokat kikerülő, Wekerletelepet terhelő átmenő forgalom kizárása érdekében volt szükség.

Számos esetben fordultak hozzám a wekerleiek a városrész útjainak, járdáinak felújításával kapcsolatban. Ez esetekben az alábbi már elkészült, illetve tervezett munkákról tudok tájékoztatást adni: 2015. évben építettük újjá és adtuk át a középen pihenőparkos Almavirág teret önkormányzati beruházás keretén belül 21 millió forint értékben, továbbá a Csaba köz évek óta tervezett teljes útfelújítását 19,5 millió forint értékben.

Fentieken kívül a lakosság igényeit, bejelentéseit is tekintetbe véve, kisebb út- és járdahibák karbantartási feladataira ~ 11 millió Forintot költött az Önkormányzat Wekerlén 2015-ben.


A Várospolitikai Bizottság által elfogadott útfelújítási tervben az idei évben is számos wekerlei útszakasz szerepel. Ezek közül a Garay köz Határ út és Álmos u. közötti szakaszának teljes átépítését kezdeményezzük, továbbá a Petúr u. Hársfa tér és Pannónia út közötti szakaszok koncepcionális megújítását az ott fennálló forgalmi viszonyok miatt. Utóbbinál szeretnénk megoldani a csapadékvíz-elvezetési problémákat is.

Több helyszínen tervezzük nagyobb felületű útkarbantartási feladatok elvégzését a Madách u. Corvin körút és Határ út közötti szakaszán, az Esze Tamás u. Báthory u. és a Bocskai u. egyes szakaszain is.

A Wekerletelepre vonatkozó járdafelújítási programunkban elsősorban az elavult pályaszerkezetek helyreállítása, a fagyökérzet okozta sérülések kiküszöbölése, illetve a csapadékvíz elvezetési hiányosságok megszüntetése szerepel az alábbiak szerint:
Dobó Katica u. (Szigetvári u. – Nádasdy u. között)
Dobó Katica u. (Szigetvári u. – Zalaegerszeg u. között)
Kis köz páratlan oldal (Aba u. – Vajk u. között)
Mészáros Lőrinc u. 133-137. és 141-145. között
Baross u. (Ady E. út – Pannónia út között)
Petúr u. (Hársfa tér – Pannónia út között)
Zboró köz (Kapisztrán u. – Tas u. között)
Körző u. (Esze Tamás u. – Hungária út között)
Garay köz (Határ út – Álmos u. között)

Csapadékvíz elvezetés tárgykörében pedig:
Thököly u. (Kós Károly tér – Eperfa tér között)
Körző u. (Hungária u. – Esze Tamás u. között)
Petur u. (Hársfa tér – Pannónia u. között)
Ezen kezdeményezésemre az illetékes iroda vizsgálatot folytat a Petúr utcai lakók parkolási problémájának komplex megoldását illetően.

Somogyi Lászlóné