Figyelem: a cikk archív, ezért elavult információkat tartalmazhat.

Intézményi tankert kialakítása – 2016.

Budapest Főváros XIX. kerület Kispest Önkormányzata pályázatot hirdet tankert létrehozásának támogatására Kispest oktatási és nevelési intézményeinek kertjében.

 bogyosgyumolcs

A pályázat célja:
- intézményi tankert létrehozása Kispest oktatási és nevelési intézményeinek kertjében,
- a városi gyerekek megismertetése a magyar kertkultúra hagyományain belül a hazai bogyós gyümölcsfajtákkal és a különféle fűszernövényekkel, azok gondozásával,
- ezáltal ösztönzés szűkebb és tágabb környezetük ápolására, védelmére, fejlesztésére.

A pályázat kiírója:
Budapest Főváros XIX. kerület Kispest Önkormányzatának Környezetvédelmi Bizottsága

Kategóriák:
1. kerületi iskolák,
2. kerületi óvodák, egyéb oktatási és nevelési intézmények.

A pályázat tartalma, elbírálás szempontjai:
Olyan pályaműveket várunk, melyek a pályázat céljaival megegyezően, tudatos környezetépítéssel tankert létrehozását, vagy már meglévő tankert bővítését, fejlesztését tűzik ki célul; lehetővé teszik a gyerekek számára a hazai bogyós gyümölcsfajták és a fűszernövények termesztésével kapcsolatos közvetlen tapasztalatok szerzését, s ezzel elősegítik egy környezetbarát gondolkodásmódú, kertkultúrát megszerető generáció kinevelését, amely felismeri felelősségét környezete és ezzel saját jövője alakításában.

A tankert kialakításához csak a hazai körülmények között termeszthető, ehető termésű, bogyós gyümölcstermő növények (pld. ribiszke, som, eper, egres, málna, szeder, naspolya, mogyoró stb.) és/vagy fűszerkerti évelő növények (pld. zsálya, rozmaring, kakukkfű, lestyán, kapor, borsmenta, stb.) telepítésével lehet pályázni. A szúrós növények tervezésekor figyelembe kell venni, hogy azok a balesetveszély megelőzése miatt a gyerekek szabad mozgásterétől jól elkülöníthető helyre kerüljenek.

A pályaművek elbírálásánál előnyt jelent, ha minél több gyermek tud részt vállalni a kert tervezésében, kialakításában és gondozásában, és ha a kertkultúra az adott oktatási, nevelési intézmény tantervében vagy programjában szerepel, vagy annak beépítése tervbe van véve.

A pályázatoknak tartalmaznia kell:
- a célkitűzések részletes kifejtését,
- a tankert megvalósításának tervét (legalább méretarányos vázlatrajz formájában),
- a célkitűzések megvalósításához szükséges feladatokat és azok ütemezését,
- a tankert egy éves gondozási tervét,
- a feladatok mellé rendelt előzetes, részletes költségbecslést.

A pályázathoz csatolni kell:
- a pályázati felhíváshoz csatolt, kitöltött adatlapot,
- amennyiben a pályázó az előző évben már nyert támogatást intézményi tankert megvalósítására, úgy pályázati anyagának tartalmaznia kell az előző évben megfogalmazott célkitűzéseinek megvalósulásáról szóló, egy oldalas beszámolóját.

A pályázat formai követelményei:
A pályázatokat nyomtatott formában, A4-es oldalakon, minimum 2 oldal, maximum 5 oldal terjedelemben, mellékletekkel együtt (fotók a tervezett helyszínről, rajzok és/vagy tervek) kell benyújtani. A mellékletek a megadott terjedelembe nem számítanak bele.

A pályázat benyújtása:
A pályázatokat írásban kell benyújtani 2016. szeptember 16. (péntek), 12 óráig a Polgármesteri Hivatal Zöldprogram Irodáján (1195 Bp., Városház tér 18.-20., 'B' épület, III. emelet, 96-os szoba).

A pályázatok elbírálása:
A beérkezett pályázatokat a Környezetvédelmi Bizottság várhatóan az októberi ülésén bírálja el, és dönt a megvalósítás támogatásáról.
Amennyiben a pályaművek a megjelölt határidőn túl érkeznek be, vagy nem felelnek meg a pályázati kiírás feltételeinek, azokat a bizottság nem értékeli.

A bírálat során a bizottság a befogadott pályázatokat a tartalom erősségének megfelelően rangsorolja, és előnyben részesíti a tankert létesítésére beadott pályázatokat a tankert bővítésére beadott pályázatokkal szemben.

A pályázatokban foglalt célok megvalósulásának elősegítése:
A pályázatokban foglalt célok megvalósulását a rendelkezésre álló keretösszeg erejéig, a rangsorolásuk szerinti sorrendben az Önkormányzat elősegíti. A pályázatonkénti összegéről a Környezetvédelmi Bizottság – a beérkezett és megvalósításra érdemes pályaművek számának figyelembevételével – dönt.
A megvalósítást az Önkormányzat szabadgyökerű, vagy konténeres növényanyag biztosításával segíti elő.
A pályázók a kapott növényeket a pályázatban foglaltak megvalósítására használhatják fel.
A növények átadására kiértesítést követően kerül sor.

A megvalósult tankertekről a pályázónak 2017. szeptember 16-ig fotóval ellátott min. 1 oldalas beszámolót kell az Önkormányzat felé benyújtania. Az Önkormányzat jogosult a megvalósítás helyszíni ellenőrzésére is.

Környezetvédelmi Bizottság