KÖZLEMÉNYEK  2016. szeptember 06.
Figyelem: a cikk archív, ezért elavult információkat tartalmazhat.

Kispesti Közösségi Költségvetés 2017.

Ötletek Önöktől – Tervek Önökkel – Fejlesztések Önöknek

A Polgármesteri Program részeként először kerül sor Kispesten közösségi költségvetés készítésére, melynek során a kispestiek városrészenként 4-4, összesen 16 millió forint felhasználásáról dönthetnek közvetlenül. A legtöbb szavazatot kapott, szakmailag támogatott javaslatokat a költségvetési források erejéig az önkormányzat 2017 folyamán megvalósítja.

A közösségi költségvetés célja, hogy az egyes helyi fejlesztések még célzottabban, még inkább a helyiek, a kerületben lakók érdekeit szem előtt tartva, az ő javaslataik alapján valósulhassanak meg. Hiszen a kerületben élő emberek tudják a legjobban, hogy honnan hiányzik egy pad, asztal, ivókút, sportszer, kerékpártámasz, netán egy-egy fa vagy virágágyás.

A közösségi költségvetéssel javaslatokat lehet tennia fejlesztésekre, és közvetlenebbül lehet ellenőrizni a közpénzek elköltését, felhasználását.

A korábban meghirdetett, és több elemében megvalósult, nyitott önkormányzat programmal egyre nagyobb bizalom épült ki az itt élők és a hivatal között, a kispestiek a képviselőiket és a polgármesterüket is közvetlen fórumokon kereshetik meg gondjaikkal, elképzeléseikkel. A közösségi költségvetés bevezetése ezt a bizalmat is még tovább erősítheti.

Az önkormányzat hivatalos lapjának mellékleteként minden kispesti háztartásba eljutó nyomtatványon javaslatot lehet tenni a kerületben megvalósítandó közterületi fejlesztésekre. A beérkezett javaslatokat a Polgármesteri Hivatal szakmai irodái értékelik, majd az önkormányzat a megvalósítható projekteket városrészekre bontva (Felső-Kispest, Kertváros, Hagyományos Kispest, Wekerletelep) szavazásra bocsátja, papíralapon és elektronikus formában.

Az önkormányzat egy közösségi városfejlesztő portál segítségével is szeretné az ötleteket kérni, várni és értékelni. Az önkormányzat a portálon keresztül a helyiek ötleteit tudja gyűjteni, véleményezni, és azokat így egyszerűbben tudja bekapcsolni a meglévő fejlesztési folyamatokba 

Az interaktív térképes felületen regisztráció után bárki megoszthatja városfejlesztési ötleteit, arra visszajelzéseket és felajánlásokat gyűjthet. A feltöltött ötleteket a felhasználók értékelhetik, megoszthatják, és a közösségi finanszírozás vagy egyéb felajánlás, például önkéntes munka vagy bármely tárgyi segítség formájában támogathatják is, így csatlakozva egy-egy jó ötlet megvalósulását segítő párbeszédhez.

Az önkormányzat tervezi, hogy igényfelméréssel, képviselői fórumok szervezésével segíti a kerületben élők ötleteinek beépítését a megvalósításért felelős irodák szakmai munkájába, majd – a projekteket értékelve – a támogathatónak ítélt kezdeményezésekről szavazhatnak a kispestiek.

Mindenkitől vár ötleteket Kispest vezetése, hiszen mindannyian egy közös térben, egy városban, egy kerületben élünk. A közösségi költségvetés kialakítása is együttes munka, hiszen egy újfajta szemléletről, új városfejlesztési módról lesz szó, melynek megtervezése és megvalósítása közös feladat és lehetőség. Egy könnyű esti séta alkalmával is bármikor, bárkinek támadhat olyan ötlete, amely kényelmesebbé, jobban működővé, szebbé és kényelmesebbé teheti mindennapjainkat.

Gajda Péter
Kispest polgármestere


A Kispesti Közösségi Költségvetés megvalósításának menete:
1. Javaslattételi lap beküldési határideje: 2016. október 1. (online javaslattételi lap)
2. Beérkezett javaslatok szakmai értékelése: 2016. október
3. Szavazás: 2016. november
4. Támogatást nyert projektek kihirdetése