HÍREK  2021. október 06.      619
Figyelem: a cikk archív, ezért elavult információkat tartalmazhat.

Klímatudatos gyerekfoglalkozásokat tartottak a Városházán

Az idei Autómentes nap szabadtéri rendezvényét már második alkalommal halasztották el a kedvezőtlen időjárás miatt, ám a Városháza dísztermében és kis házasságkötő termében klímavédelmi és energiahatékonysági foglalkozásokkal várták a gyerekeket.

Klímatudatos gyerekfoglalkozásokat tartottak a Városházán
A képre kattintva galéria nyílik. (20 kép)

A 2018-ban elfogadott Kispesti Klímastratégiához kapcsolódóan jelenleg két pályázat lebonyolításához kapott támogatást a kerület. Kispest Önkormányzata korábban sikeresen pályázott a KEHOP 1.2.1-18-2018-00009-es, „Klímatudatossági programok Kispesten” című projektre, valamint a KEHOP-5.4.1-16-2016-00201, Energiatudatos szemléletformálás a XIX. kerületben” projektre. Ezek keretében számtalan program zajlik a különböző korosztályoknak a kerületben hetek óta. Egyik állomása volt a mai rendezvény: a díszteremben klíma-, míg a kis házasságkötő teremben az energiavédelemmel kapcsolatos interaktív játékokat, érzékenyítő foglalkozásokat szerveztünk a gyerekeknek. A meghirdetett programokra jelentkezett a Százszorszép és a Gyöngykagyló óvoda, valamint a Vass és a Bolyai iskola –tudtuk meg Gajda Péter polgármestertől.

Domonyik Panka környezetmérnök, a foglalkozások egy részét szervező Zöldövezet Társulás és a programon újrahasznosított, illetve újragondolt anyagokból készült játszótér foglalkozásvezetője lapunknak elmondta: három animátorral érkeztek, akik szintén felkészült környezetvédelmi szakemberek. Itt minden játék, dekoráció a hétköznapi értelemben hulladékból készült, de a gyerekekkel beszélgetnek arról is, hogy bár szemétnek, hulladéknak, haszontalannak látszik, mégis újra felhasználható, vagy újrahasznosítható. Játékos formában tanulják megkülönböztetni a két fogalmat, megpróbálnak az otthon található tárgyak közül keresni ilyeneket. A foglalkozásvezető példaként a WC-papír-gurigát, illetve régi lábasok, fazekak más funkciójú felhasználást említette.

A programok másik helyszínén foglalkozást vezető Szabó Esztertől, a Kaán Károly Környezetvédelmi Egyesület tagjától megtudhattuk, hogy 4-6 éves életkor már alkalmas az úgynevezett érzékenyítésre, így ők a gyerekekkel megpróbálnak a hulladékok között eligazodni, kiválogatni különböző fajtájúakat, ezzel is megismertetik az óvodásokat a szelektív hulladékgyűjtéssel.

szechenyi2020