HÍREK  2015. augusztus 31.      1,861
Figyelem: a cikk archív, ezért elavult információkat tartalmazhat.

Ünnepeltek a közösségi kertekben

Az Első Kis-Pesti Kert és a Zengő Kert is csatlakozott a Nemzetközi Konyhakerti Naphoz (World Kitchen Garden Day). A 2004-ben elindított kezdeményezés ünnepli a konyhakertészkedést, felhívja a figyelmet a helyi élelmiszerek fogyasztásának előnyeire, és az általános kertészkedési, főzési és fogyasztási tapasztalatok cseréje miatt építi a közösséget is.

Ünnepeltek a közösségi kertekben
A képre kattintva galéria nyílik. (12 kép)

Az Irányi Dániel utca és Bem József utca sarkánál lévő Első Kis-Pesti Kert kertészei már harmadszor ünnepelték meg a konyhakerti világnapot vasárnap. Jó hangulatban, tárt kapukkal, megannyi finomsággal és programmal várták az érdeklődőket, kicsiket és nagyokat. Padlizsánból, rebarbarából és zöldparadicsomból – természetesen házilag – készített krémeket és lekvárokat, kenyérlángost és sokféle süteményt is kóstolhattak a látogatók. A gyerekeket kavicsfestés, talicskatoló verseny, aszfaltrajz, játszósarok és terméskereső verseny várta, a felnőttek fűszerfelismerő teszten nyerhettek fűszercsomagot, és tanácsokat kaphattak a fűszer- és gyógynövények használatáról, alkalmazásáról.

Ünnepeltek a közösségi kertekben
A képre kattintva galéria nyílik. (6 kép)

Családias légkörben ugyancsak süteményekkel és egyéb finomságokkal fogadták a látogatókat a Zengő utca–Kasza János utca találkozásánál kialakított Zengő Kertben. Erős Ádám kertvezető elmondta, hasznos tapasztalatokat szereztek az elmúl időszakban, hiszen az idei volt az első teljes évük a kertészeknek: kiderült, hogy milyen növényekkel érdemes foglalkozni és melyekkel nem. Fejlesztési terveikről szólva elmondta, elsőként egy szerszámtárolót szeretnének kialakítani, és padokat is akarnak kihelyezni a kertbe. Jövőre – az Élmunkás lakótelepen élők megkérdezését követően – madártani tanösvény kialakítását tervezik a Magyar Madártani Intézet szakmai segítségével.

Rosta Gábor a kispesti közösségi kertek kialakításának szakmai hátterét biztosító és a közösségépítést segítő Városi Kertek Közhasznú Egyesület elnöke lapunknak hangsúlyozta, hogy ugyan egyre több kert alakul a fővárosban, nem szabad elfelejteni, hogy az első közösségi kert önkormányzati támogatással Kispesten létesült, és már a negyedik kerületi kertben (a Kosárfonó utca–Eötvös utca–Vak Bottyán utca által határolt területen, az egykori KRESZ-park egy kis részén) is túl vannak az ültetésen. Hozzátette, a kertekben nagyon jók a terméseredmények, mindegyik javította az emberek életminőségét, és – ami a legfontosabb – közösséget alakított ki.

A kispesti kertmozgalom 2011-ben indult az önkormányzat és a Városi Kertek Egyesület közös munkájának eredményeként. 2012-ben nyílt meg Magyarország első önkormányzati támogatással létrejött közösségi kertje, az Első Kis-Pesti Kert, huszonhat, nagyjából 5 négyzetméteres ágyással az Irányi utca és a Bem József utca sarkán. A másodikat 2013-ban a Dobó Katica és Arany János utca mentén, az újonnan épült Forrásház mellett alakítottak ki. Az Aranykatica Kertben huszonhét 7 négyzetméteres ágyást alakítottak ki. A Zengő Kert elnevezésű harmadikat 26 parcellával – a Zengő utca és a Kasza utca sarkán – tavaly adták át.

A kispesti közterületi közösségi kertek mintaprogramként szolgálhatnak más kerületek, települések számára is. Az önellátás, zöldség- és gyümölcstermesztés mellett legfőbb jellemzőjük, hogy közösséget kovácsol össze a kertművelés.