KÖZLEMÉNYEK  2021. március 24.
Figyelem: a cikk archív, ezért elavult információkat tartalmazhat.

Drámaian nő a fertőzöttek és a halottak száma - A harmadik hullám riasztó tényei

Dr. Kumin Mariannának, a Kispesti Egészségügyi Intézet főigazgató-főorvosának közleménye.

Tisztelt Kispesti Lakosok! Kedves Betegeink! 
Kéréssel fordulok Önökhöz annak okán, hogy eddig soha nem látott aggasztó számokról hallhatunk a napi koronavírus-helyzet kapcsán. 

kumin-mariannadr-maszk 

Jelenleg egész családok kerülnek kórházba, órák alatt akár gépre is. Egyre több fiatal kerül súlyos állapotba, akiknek korábban semmilyen betegségük nem volt. Óriási leterheltséggel küzdenek az ellátó helyek, lassan elérve a terhelhetőség határait. Közös felelősségünk, hogy megálljt parancsoljunk ennek a folyamatnak! Ezért ismételten kérem, immár sokadszorra, hogy éljenek a rendelkezésre álló védekezési lehetőségekkel!

1) A járványügyi és higiéniai szabályok betartása

Kérem az érvényben lévő járványügyi és higiéniai szabályok szigorú betartását! Ha tehetik, tartózkodjanak otthonukban, kerüljék a zsúfolt bevásárló helyeket, tartsák be a 1,5-2 méteres távolságot, alkalmazzák a kézhigiénia szabályait, a szakszerű maszkviselést! Légúti, vagy gyomorpanaszokkal maradjanak otthon! Covid-fertőzésre utaló tünetekkel értesítsék Háziorvosukat!

A fenti szabályok akkor is követendők, ha Önök védettek (felgyógyultak a betegségből, illetve megkapták a védőoltás egy-, vagy akár mindkét dózisát). Nincs arra utaló kutatási bizonyíték, hogy a védett személyek nem fertőződhetnek meg, illetve nem adhatják tovább a fertőzést. 

https://semmelweis.hu/koronavirus/files/2020/11/COVID-19-betegtajekoztato-2020-11-26.pdf

2) Az oltás igénybe vétele

Az oltás ütemezetten zajlik az alapellátásban. Ma kaptam értesítést, hogy egyelőre nem lesz a Rendelőintézet oltópont. Valamennyi oltóanyag biztonságosan véd a súlyos Covid-fertőzéstől. Bízzanak Háziorvosukban, aki ismerve egészségi állapotukat a legmegfelelőbb oltást fogja felajánlani! Egy-két napos múló tünet (láz, gyengeség, izomfájdalom) lehet az oltás velejárója.

3) Vérplazma iránti megnövekedett igény

Kérem Önöktől, amennyiben igazoltan átestek a koronavírus-fertőzésen, a felgyógyulás után legkorábban 3 héttel – előzetes telefonos egyeztetést követően – keressék fel a helyi Véradó Állomást vérplazma (konvaleszcens plazma) adása céljából! Az Országos Vérellátó Szolgálat közleménye szerint egyre több a plazmakezelésre szoruló beteg, ám a jelenlegi donorszám nem elegendő a drasztikusan növekvő igények kielégítéséhez. Segítségük életmentő lehet a súlyos betegek számára.

https://www.ovsz.hu/hu/hirek/segitsd-plazmaadasoddal-fertozottek-gyogyitasat 

Köszönöm, hogy számíthatok megértésükre és felelős együttműködésükre!

Dr. Kumin Marianna M.Sc.
főigazgató-főorvos