KÖZLEMÉNYEK  2022. július 18.
Figyelem: a cikk archív, ezért elavult információkat tartalmazhat.

Kapcsolódj le, kapcsolódj be! avagy Énidő a testi lelki egészségért

A Kispesti Esély az Integrációért Alapítvány szakemberei egy 8 alkalomból álló programsorozatot indítanak 2022 szeptemberétől, amelyre a sérült vagy tanulási nehézséggel élő gyermekek, fiatalok szüleit, hozzátartozóit várják.

A Kispesti Esély az Integrációért Alapítvány kiemelten fontos célja a Kispesten élő családok lelki egészségének gondozása, mentális kultúrájának fejlesztése. Mindannyian tapasztaljuk, hogy a családok nap, mint nap, számos olyan váratlan helyzettel szembesülnek, amelyek megoldásakor mind a reziliencia (személyiségünk rugalmas alkalmazkodóképessége), mind pedig a jó tájékozottság kulcsszerepet játszik. Ezek hatványozottan igazak a fogyatékkal élő, vagy a megszokottól eltérő képességű gyermekek szülei és családtagjai esetében. Emiatt hiteles információkra, elérhető szakemberekre, támogató közösségre és kellő szintű fizikai jóllétre is szükség van. Az „Énidő a testi lelki egészségért” című pályázati program megvalósítói változatos témákkal és interaktív elemekkel igyekeznek támogatni a fenti célok elérését.

kszszc-kep

Ízelítő a programokból:

Beszélgetések
• rólunk, akadályainkról, megoldásainkról egy elfogadó közösségben

Közös élmények
• 5 alkalmas hangterápia hangfürdővel, hangmasszázzsal: hangolt tibeti hangtálak és gongok segítségével lehet megtapasztalni a stresszoldás és ellazulás ezen formáját.
• örömzenélés közös dobolással
• mezítlábas ösvény kipróbálása: a változatos járófelületeken történő járás átmozgatja a járóizmokat, stimulálja a talpunk reflexzónáit, így az egész szervezetre jótékony hatást gyakorol
• fogyatékos személyeket foglalkoztató sikeres budapesti szervezet meglátogatása

Gyermekfelügyelet
• kézműves foglalkozással, játékokkal felkészült szakember vezetésével, amíg a szülők a programokon részt vesznek

Testi és lelki egyensúly érdekében
• mentálhigiénés előadások:
o a szeretteink és saját magunk testi-lelki szükségleteinek felismerése és biztosítása
o a természetes támaszrendszerek felismerése és megtalálása
o példakép – egy érintett szülő bemutatkozása
• az egészséges táplálkozás alapelvei a dietetikus tolmácsolásában
• 3 alkalom a testmozgásnak szentelve a rekreáció jegyében

Gyakorlati tudást nyújtó előadások
• fogyatékkal élő fiatalok képzési lehetőségei
• az ellátórendszer által kínált jelenleg elérhető aktív és passzív támogató eszközökről
• az online jelenlét tudatosabbá tétele
• hiteles forrásból történő információszerzés elsajátítása

A pályázati projekt a Slachta Margit Nemzeti Szociálpolitikai Intézet és az Emberi Erőforrások Minisztériuma támogatásával valósul meg, ezért a programokon való részvétel ingyenes.

A csoportfoglalkozások havi rendszerességgel szombatonként a Kispesti Forrásház Gondozási Központban (https://forrashaz.kispest.hu/hu/forrashaz/ 1191 Budapest, Dobó Katica u. 18.) kerülnek megrendezésre. Alapvetően személyes jelenléttel kívánjuk megvalósítani a programokat, azonban az esetleges járvány esetén a programok az online térben folytatódnak.

Kapcsolódj be és jelentkezz szeptember 9-ig a programra a +36 70/362 5781-es mobilszámon Lakatos Gabriella munkatársunknál! 

A program támogatói: 

nsziemmi