HÍREK  2022. augusztus 30.      535
Figyelem: a cikk archív, ezért elavult információkat tartalmazhat.

Pánik nélkül a szorongató valóságról

Komoly kihívások elé állítja az elkövetkező időszak a kormányzati elvonások, a megszorítások, az energiaválság, az orosz-ukrán háború, az újra várható koronavírus-fertőzések számának növekedése miatt a kerületben dolgozó szociális szakembereket, civil és önkormányzati szervezeteket, hogy megfelelő válaszokat, megoldási javaslatokat találjanak, tényleges segítséget nyújtsanak az egyre szaporodó bajba jutott számára – mondta Vinczek György alpolgármester a kispesti Szociális Kerekasztal soron következő ülésén hétfő délután a Városházán. 

 

Pánik nélkül a szorongató valóságról
A képre kattintva galéria nyílik. (11 kép)

A mögöttünk lévő járvány miatt az elmúlt években nem tartottunk ilyen fórumot, de amikor szükség volt rá, ülésezés nélkül is összefogtak mindazok, akik átsegítettek bennünket a pandémia alatti válsághelyzeten, a szolgáltatások színvonala nem változott, a kispestiek által megszokott maradt. Most újabb kihívások előtt állunk, amelyek várhatóan még nehezebb feladat elé állítanak majd bennünket. Erre kell most felkészülnünk, és a kispestieket is felkészítenünk. Mindezt pedig úgy kell megtennünk, hogy ne keltsünk felesleges pánikot a kerületben élőkben, de készüljünk a nehéz, gondokkal teli napokra. A várható helyzet kiszámíthatatlan – tette hozzá az alpolgármester.

A tanácskozás menetében a kerekasztal tagjai beszámoltak a legfontosabb eseményekről, a korábban vállalt feladatok teljesítéséről. Blázy Krisztina, a Humánszolgáltatási és Szociális Iroda vezetője beszélt arról a készülő összefoglalóról, amelyet a helyi hajléktalanellátás elemeit foglalja össze a fővárosi önkormányzat szakembereinek, akik most arra kíváncsiak, hogyan birkóznak a napi feladatokkal a kerületek. A most készülő szakmai anyag kiegészül a kerületi rehabilitációs lehetőségekkel. Az irodavezető arról tájékoztatta a jelenlévőket, hogy az önkormányzat az elmúlt időszakban úgy is segítette a kispestieket, hogy helyi rendeleteiben újraszabályozta, módosította a települési támogatások elérhetőségének szabályait, így lényegesen nőtt a méltányossági kör, többen felelhetnek meg a jogosultsági feltételeknek például a lakhatási, illetve a születési támogatásoknál.

Vighné Vincze Erzsébet, a Kispesti Szociális Szolgáltató Centrum vezetője szerint nem szabadna lemondania a kerületnek arról a korábbi elképzeléséről, a „családi hotelről”, amely 5 éves szociális programot kínál azoknak a rászoruló családoknak, akik most éppen a gazdasági nehézségek miatt sodródnak a hajléktalanság felé. A tervek megvannak, korábban pályázati lehetőség is volt erre, de sajnos jelenleg ez hiányzik. Ugyancsak nem javasolja kidobni a támogatói programok közül azt a „karbantartóbrigád-ötletet”, amely az időseknek segítene a házkörül felmerülő apró javítások, festések, szerelések, szállítások szervezésében. Az első lépések után jó úton halad az a program is, amelynek végén egy Pályaorientációs Tanácsadó Központ jöhet majd létre speciális tanulási és nevelési igényű gyerekeknek, akik végképp tanácstalanok és elveszettek a továbbtanulásban. A gazdasági helyzet nehezedését mutatja, hogy rohamosan csökken a Magyar Élelmiszer Banktól naponta kapott élelmiszerek mennyisége. Míg korábban 100-200 csomag is készült ezekből naponta, ma jó, ha 30-50 család gondjait tudják enyhíteni naponta, és ez a csökkenés várhatóan nem fejeződött be, hiszen az élelmiszerboltok is másképpen oldják meg a felesleges áruk hasznosítását – tette hozzá.

A Segítő Kéz Kispesti Gondozó Szolgálat vezetője, Balázs Piroska a pandémia alatt végzett erőn felüli munkáról, összefogásról beszélt, és felsorolta mindazokat a programokat, szolgáltatásokat, amelyeket ők nyújtanak ellátottjaik számára.

Varga Attila alpolgármester az önkormányzat szociális lakásállományáról megjegyezte: rengeteg a krízishelyzetben élő, akik azonnal szeretnének valamilyen megoldást gondjaik enyhítésére az önkormányzattól, de ez sajnos lehetetlen, hiszen az önkormányzatnak nincs megfelelő számú és minőségű lakása erre. Évente maximum tíz lakás felújítására, kiutalására van lehetőség, de most is hetven kérelmező vár pozitív döntésre. Az elmúlt években nem volt ilyen, de jelenleg három család várja a kilakoltatást, akik az évek alatt oly mértékű közüzemi tartozást halmoztak fel, ami nem tartható, és nem reagálnak semmilyen külső segítségre – tette hozzá.

A tanácskozás végén Nagy Zita, a polgármesteri hivatal referense röviden ismertette a kispesti Helyi Esélyegyenlőségi Program (HEP) legfőbb elemeit, és arra kérte a jelenlévőket, tanulmányozzák át és véleményezzék azt. A HEP tartalmazza a kerületről készült szociális helyzetjelentést és egy intézkedési tervet a mélyszegénységben élők, a gyerekek, a nők, az idősek, a fogyatékkal élők esélyegyenlőségének javítására, valamint egyéb közösségek településszintű problémáinak felsorolását. Ennek kapcsán a fórumon elhangzott, hogy egyre többször fordul elő, két év alatt 23 esetben, a családon belül elkövetett erőszak, amelynek hivatali kezelése az önkormányzat jegyzőjének a feladata.

Dr. Béja Julianna jegyző elmondta, hogy az esély biztosítása - mindenki számára - kulcskérdés a szociális problémák megelőzésében. A helyi esélyegyenlőségi program készítése ennek megfelelően nem pusztán jogszabályi kötelezettség, és nem független a szociális koncepciótól. A gazdasági helyzet nem tűnik biztatónak, vélhetően egyre többen fogják kérni az önkormányzat segítségét, ám ezek a források is végesek, így a tervezésnél is arra kell törekedni, hogy a szociális ellátásokra fordított összegek minél hatékonyabban legyenek elköltve. 

Zárszavában Vinczek György arra kérte a kerekasztal tagjait, hogy az elkövetkező időszakra csak olyan feladatokat, vállalásokat fogalmazzanak meg, amelyek teljesíthetőek, azonnali segítséget nyújtanak, gazdaságilag vállalhatóak. 

A szociális kerekasztal létrehozása törvényi kötelezettsége az önkormányzatoknak, tevékenységét időszakonként át kell tekinteni, az elvégzett vállalásokat számba kell venni, és ennek megfelelően új feladatokat kell megfogalmazni. A szociális kerekasztal tagjai a Városháza irodáinak vezetői, illetve szakemberei, az egészségügyi intézmények munkatársai, a kerületben működő civil, karitatív és érdekvédelmi szervezetek, valamint a helyi egyházak képviselői, de bárki bekapcsolódhat a közös munkába.